یکی از مهمترین نکاتی که پیش از به سرپرستی گرفتن یک سگ باید در نظر بگیرید این است که سگها، نیاز به مراقبت و توجه زیادی دارند تا بتوانند در سلامت کامل روحی و روانی به زندگی خود ادامه دهند. لذا آشنایی با روشهای ساده مراقبت از سگ، میتواند به شما کمک کند تا بهتر از قبل مراقب سگ خود باشید.
از همین رو، در این مقاله از پتولیکا قصد داریم شما را با یک سری از سادهترین روشهای مراقبت از سگ ها آشنا کنیم. پس اگر به تازگی یک سگ را به سرپرستی گرفتهاید و یا روش صحیح مراقبت از سگ خود را نمیدانید، حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
نکات و روشهای ساده مراقبت از سگ ها
با توجه به اهمیت آشنایی با روشها و نکات مراقبت از سگ، در این بخش از مقاله میخواهیم به بیان برخی از مهمترین گامهای مراقبت از سگ بپردازیم. این موارد عبارتند از:
تامین نیازهای اولیه سگ
اولین اصل مهم در مراقبت از سگ ها، این است که به عنوان صاحب یکی از این حیوانات دوست داشتنی، نیازهای اولیه این موجودات برای ادامه حیات را تامین کنید. آب سالم و تمیز، وعدههای غذایی مناسب و داشتن یک روتین ورزش و فعالیت بدنی منظم از جمله مواردی است که میتواند سلامت سگ شما را تضمین کند. از همین رو، در اولین بخش از بحث مراقبت از سگ، به طور مفصل به شرح این موارد خواهیم پرداخت.
نکته اول: مطمئن شوید که غذایی که به سگ خود میدهید از مواد اولیه با کیفیت تهیه شده است.
یکی از نکاتی که در امر مراقبت از سگ باید به آن توجه کنید، تهیه غذای سالم و باکیفیت برای این موجودات است. اگر از غذای مخصوص سگ برای تغذیه حیوان خانگی خود استفاده میکنید، حتما سعی کنید از برندهای معتبر خرید کنید و پیش از خرید، اطلاعات روی بسته بندی را به طور دقیق مطالعه کنید.
در مقابل، چنانچه خودتان غذای سگتان را آماده میکنید، باید در نظر داشته باشید که سیستم گوارش سگها با انسانها متفاوت است. لذا شما نمیتوانید همان چیزی که خودتان میخورید را به عنوان غذا، به سگتان بدهید. غذاهایی با میزان بالای قند، چربی و کربوهیدرات، میتواند به تدریج سلامت سگ شما را به خطر بیاندازد. به علاوه خوراکیهایی مانند شکلات، انگور، کشمش، پیاز، سیر و یا مواد غذایی دارای زایلیتول (نوعی شیرین کننده طبیعی با میزان کالری کم) نیز برای سگ شما بسیار مضر و حتی کشنده هستند.
با توجه به اهمیت غذای مناسب در حفظ سلامت سگهای خانگی، اگر به دنبال خرید غذای سگ برای دوست پشمالوی خود هستید، پت شاپ پتولیکا با ارائه باکیفیتترین و بهترین انواع غذای سگ از جمله غذای خشک سگ و غذای تر سگ، میتواند مناسبترین مکان برای شما باشد.
نکته مهم بعدی جهت مراقبت از سگ ها، توجه به نوع تغذیه مناسب برای ردههای سنی متفاوت است. به طور معمول، توله سگها از هر نژادی که باشند، باید تا حدود یک سالگی با شیر خشک مخصوص سگهای خانگی تغذیه شوند. این شیر خشکها کالری بالایی دارند که میتواند انرژی مورد نیاز توله سگها جهت بازی و کشف دنیای اطرافشان را تامین کند. علاوه بر این، این شیر خشکها با انواع ویتامینها و مواد مغذی چون کلسیم غنی شدهاند و از همین رو، میتوانند نیاز بدن در حال رشد تولهها را برطرف کنند.
پس از آن، سگهای خانگی تا حدود شش سالگی، باید با غذای مخصوص سگهای بالغ تغذیه شوند تا یک بدن سالم و قوی داشته باشند. از شش سالگی به بعد نیز با توجه به این که دستگاه گوارش سگها به تدریج ضعیف میشود، باید با نظارت دامپزشک، غذاهای مخصوص سگهای مسن، مکملها و غذاهای درمانی را جایگزین غذاهای معمول در برنامه غذایی سگ خود کنید.
البته این مراحل، به صورت کلی بیان شده است و ممکن است بسته به شرایط سلامت هر سگ، بازه زمانی هر برنامه غذایی نیز برای سگهای مختلف، متفاوت باشد. برای مثال، اگر توله سگ شما، دچار اضافه وزن شود، ممکن است دامپزشک صلاح را در این ببیند که قبل از دوازده ماهگی، برنامه تغذیه توله سگ خود را به برنامه غذایی سگهای بالغ، که کالری پایینتری نسبت به شیر خشک دارد، تغییر دهید.
نکته دوم: یک برنامه غذایی منظم برای سگ خود تهیه کنید.
از دیگر نکات مهم در امر مراقبت از سگ ها، میتوان به تهیه یک برنامه تغذیه منظم اشاره نمود. شما به عنوان صاحب یک سگ خانگی، موظفید با در نظر گرفتن مولفههایی چون سن، میزان فعالیت روزانه و وزن سگ خود، تعداد وعدههای غذایی که در طول روز نیاز خواهد داشت را مشخص کنید.
برای مثال، توله سگهای زیر یک سال، با توجه به میزان فعالیت بدنی که دارند، احتمالا در طول روز به سه وعده غذایی و یا بیشتر، احتیاج خواهند داشت. با افزایش سن و کاهش میزان فعالیت بدنی در برخی نژادهای سگ، به تدریج تعداد دفعاتی که سگ شما احساس گرسنگی میکند نیز کاهش خواهد یافت.
برای مثال، معمولا سگهای بالغی که در محدوده سنی یک تا شش سال قرار دارند، در طول روز، حداکثر به دو وعده غذایی نیاز خواهند داشت. سگهای مسنتر نیز اغلب در طول روز تنها یک وعده غذا میخورند که با توجه به میزان فعالیت آنها، امری کاملا طبیعی است.
البته اگر سگ شما در طول روز فعالیت زیادی داشته باشد، بالطبع به میزان غذای بیشتری نسبت به حالت ایدهآل خود نیاز خواهد داشت. لذا، یکی از وظایف شما در امر مراقبت از سگ ها، این است که میزان فعالیت بدنی سگ خود را زیرنظر داشته باشید تا اگر انرژی بیشتری نسبت به سایر روزها مصرف کرد، انرژی از دست رفته آن روز را با اضافه کردن یک وعده غذایی اضافی، تامین کنید.
نکته مهم بعدی در امر مراقبت از سگ ها، این است که شما باید حدالامکان سر ساعت مشخصی به سگ خود غذا دهید. برخی صاحبان سگ، از روش غذای همیشه در دسترس استفاده میکنند. بدین صورت که یک کاسه بزرگ را از غذای مورد علاقه سگ خود پر کرده و در نقطه مشخصی از خانه قرار میدهند تا سگشان هر وقت که خواست، بتواند غذا بخورد.
این کار ممکن است در وهله اول سگ شما را هیجان زده و خوشحال کند ولی اگر شما کنترلی روی میزان تغذیه او نداشته باشید، کم کم سگ شما دچار اضافه وزن میشود و حتی هیجان خود برای غذا خوردن را هم از دست میدهد. لذا، تغذیه سگ در ساعت مشخص و به میزان مشخص، علاوه بر این که موجب تنظیم ساعت بیولوژیک بدن سگ شما و بهبود عملکرد دستگاه گوارش او میشود، یکی از بهترین راهها برای مراقبت از سگتان در برابر ابتلا به چاقی و اضافه وزن نیز محسوب میشود.
نکته سوم: عادات غذایی سگ خود را کنترل کنید.
علاوه بر تهیه یک برنامه غذایی منظم، مشخص کردن مقدار غذایی که سگ شما باید در هر وعده غذایی دریافت کند نیز جزو مهمترین نکات در امر مراقبت از سگ ها به شمار می رود. در این مورد نیز شما باید با توجه به میزان فعالیت بدنی، سن و وزن سگ خود، مقدار مشخصی غذا را در هر وعده به سگ خود بدهید.
بهترین روش برای این که متوجه شوید مقدار غذایی که به سگ خود میدهید کافی است یا نه، این است که توده بدنی سگ خود را مورد بررسی قرار دهید. هر گونه تغییر در وزن یا ظاهر سگ شما میتواند نشانهای برای تغییر در میزان کالری دریافتی باشد. اگر متوجه شدید که توده چربی بدن سگ شما بیش از قبل شده است، بهتر است میزان غذای ارائه شده در هر وعده را به تدریج کاهش دهید. افزایش میزان فعالیت بدنی نیز در چنین مواقعی میتواند راهکار مناسبی باشد.
در مقابل، اگر متوجه شدید که سگ شما دچار کاهش وزن غیرطبیعی شده است به طوری که به راحتی میتوانید دندههای او را مشاهده کنید، حتما باید میزان غذای دریافتی در هر وعده را به تدریج افزایش دهید تا این کاهش وزن جبران شود. البته، برخی نژادها به طور طبیعی وزن کمی دارند و مشخص بودن دندهها در این نژادها امری طبیعی است ولی برای باقی نژادها، این موضوع میتواند نشانه خطر باشد. بهترین راه برای مراقبت از سگ و پی بردن به محدوده وزن طبیعی آنها، این است که با دامپزشک خود در این مورد مشورت کنید.
نکته مهم بعدی در امر مراقبت از سگ ها، تغییر برنامه غذایی آنها با افزایش سن است. سگها در سنین شش تا هشت سال، به تدریج باید به سمت رژیم غذایی سگهای مسن سوق داده شوند. این نوع رژیم غذایی، اغلب شامل غذاهایی با میزان آب بالا مثل انواع سوپها است که هضم راحتتر و میزان کالری نسبتا کمتری دارند. مصرف این غذاها علاوه بر بهبود عملکرد دستگاه گوارش سگ، از چاقی و افزایش وزن او نیز جلوگیری میکند.
نکته چهارم: مطمئن شوید که سگتان همواره به آب تمیز و کافی دسترسی دارد.
آب یکی از اصلیترین نیازهای اولیه هر موجود زندهای محسوب می شود و به همین دلیل، تامین آب تمیز و کافی، از جمله مهمترین نکاتی است در امر مراقبت از سگ ها باید به آن توجه کرد. سگ شما باید همواره به آب شیرین، تمیز و کافی دسترسی داشته باشد تا در مواقعی که احساس تشنگی میکند، بتواند نیاز بدن خود به آب را برطرف کند. این موضوع به ویژه در روزهای گرم سال بسیار حائز اهمیت است.
بر همین اساس، شما باید در نقاط مختلف خانه یا حیاط خود، ظرف آب قرار داده و مرتبا آب آنها را چک یا تعویض کنید. به علاوه، میتوانید برای خنک نگه داشتن آب، از تکههای یخ استفاده کنید.
نکته پنجم: مطمئن شوید که سگ شما، فعالیت بدنی روزانه و کافی داشته باشد.
سگها، معمولا به فعالیت بدنی زیادی نیاز دارند و یکی از وظایف صاحبان آنها این است که مطمئن شوند سگشان در طول روز به میزان کافی فعالیت بدنی داشته باشد. داشتن فعالیت بدنی کافی، از جمله نکات حائز اهمیت در امر مراقبت از سگ ها و یکی از راههای حفظ سلامت و شادابی آنها است.
به طور معمول، این که دو بار در روز، هر بار به مدت حداکثر نیم ساعت سگ خود را برای پیاده روی به پارک یا فضای مخصوص سگها ببرید، میتواند بهترین روتین ورزش برای نژادهای مختلف سگ باشد. البته، تنها پیاده روی کردن نمیتواند نیاز بدن سگها به فعالیت فیزیکی را برطرف کند. لذا شما باید در خانه نیز با انجام یک سری بازیها، مطمئن شوید که سگتان انرژی مضاعف خود را تخلیه کند.
این موضوع، به ویژه برای صاحبان نژادهای پرانرژی و فعال بسیار مهم است. با این حال، نوع ورزش و فعالیتی که انتخاب میکنید، باید متناسب با فیزیک بدنی، سن و سال، نژاد، شرایط سلامتی و سطح انرژی سگتان باشد. برای مثال، انجام حرکتهایی مثل دویدن سریع یا پریدن از روی موانع، میتواند آسیبهای جدید به مفاصل و استخوانهای در حال رشد تولههای کوچکتر وارد کند. یا برخی از نژادها، به دلیل فیزیک بدنی خاص مثل بدن پهن یا دست و پای کوچک، قادر به انجام برخی حرکتها و ورزشها نیستند.
لذا بهترین راه برای مراقبت از سگ خود در برابر آسیبهای ناشی از حرکتهای ورزشی غیرمناسب، این است که از دامپزشک خود در مورد حرکتهای ورزشی و میزان فعالیتی که سگ شما با توجه به نژاد و سن و سال، قادر به انجام آن است، سوال کنید.
نکته بعدی در مورد مراقبت از سگ ها این است که شما نباید ورزش کردن را تنها محدود به انجام حرکات فیزیکی کنید. این حرکات میتوانند تاثیر بسیاری روی سلامت جسمی سگ شما داشته باشند ولی سگ شما از نظر ذهنی نیز نیاز به فعالیت و پرورش دارد. لذا، باید بخشی از زمان خود را نیز به انجام بازیهای فکری با سگتان اختصاص دهید.
این کار، علاوه بر تحریک مغز سگ، به ایجاد پیوند عمیقتر بین سگ و صاحبش نیز کمک میکند. برای به چالش کشیدن ذهن سگ خود میتوانید از انواع پازلها، بازیهای فکری مخصوص سگ و حتی انجام فعالیتهای ابداعی کمک بگیرید. ورزش جسمی و ذهنی در کنار هم، علاوه بر این که سلامت روحی و فیزیکی سگ شما را تضمین میکند، میتواند از بروز رفتارهای نادرست در اثر بیحوصلگی یا انفجار انرژی نیز جلوگیری کند.
حفظ تمیزی و سلامت سگ
اصل مهم دیگری که در مراقبت از سگ ها وجود دارد، نظافت منظم و ارزیابی و حفظ سلامت سگ است. به عنوان صاحب یک سگ، شما باید به طور مرتب سگ خود را به حمام ببرید، خز آنها را شانه بزنید و در صورت نیاز، اصلاح کنید تا سگتان احساس راحتی بیشتری کرده و دچار مشکلات پوستی نشود. به علاوه، چکاپ دورهای و دریافت دوزهای لازم از واکسنهای ضروری نیز از جمله مواردی است که در امر مراقبت از سگ، بسیار حائز اهمیت است.
از همین رو، در ادامه این بخش از بحث مراقبت از سگ، به طور مفصل به بیان نکات مربوط به هر کدام از این مسائل خواهیم پرداخت.
نکته اول: به طور منظم خزهای سگ خود را شانه زده و اصلاح کنید.
یکی از اولین نکات در نظافت و مراقبت از سگ ها، شانه زدن و اصلاح کردن منظم خز آنها است. به طور معمول، شما باید پوشش خز سگ خود را هفتهای یک تا دوبار شانه بزنید تا علاوه بر حفظ تمیزی، سلامت و درخشندگی خز آنها، از ریزش بیش از حد موهای آنها نیز جلوگیری نمایید.
پوشش خز نژادهایی با موی بلند و پرپشت نیز باید به طور روزانه شانه زده شود تا گره نخورد. اصلاح منظم موهای این نوع نژادها نیز جزو ضروریات نظافت این سگها به شمار میرود.به علاوه، اگر در مناطق گرمسیر زندگی میکنید، بهتر است در اواسط بهار و پیش از شروع تابستان، موهای سگ خود را کوتاه کنید تا با گرم شدن هوا، سگتان دچار گرمازدگی نشود.
نکته مهم بعدی در حفظ نظافت و مراقبت از سگ ها، کوتاه کردن مرتب ناخنها، توجه به بهداشت دهان و دندان و بررسی پوست بدن سگ در جهت تشخیص وجود انگلهایی چون کنه و شپش است. بهتر است هر دو تا سه روز یکبار دندانهای سگ خود را مسواک بزنید و با توجه به میزان رشد ناخنهای او، هر سه تا چهار هفته یکبار، ناخنهای او را کوتاه کنید.
با توجه به این که ابتلا به انگلهایی چون کنه و شپش در بین اغلب سگها رایج است، استفاده از داروها و شامپوهای مخصوص جهت مراقبت از سگ در برابر ابتلا به این نوع انگلها امری ضروری است. در صورت ابتلا نیز، باید پس از کوتاه کردن خز سگ خود، هر روز موهای سگتان را با شانه مخصوص دفع انگل شانه زده و با استفاده از اسپریهای مخصوص، میزان رشد و تکثیر آنها را کنترل کنید.
با توجه به اهمیت تمیزی و نظافت سگ در حفظ سلامتی این موجودات دوست داشتنی، اگر به دنبال خرید لوازم حمام سگ، مسواک و خمیردندان سگ، ناخن گیر سگ و همچنین خرید برس سگ هستید، پیشنهاد ما به شما این است که حتما از صفحه فروشگاه رسمی پت شاپ آنلاین پتولیکا دیدن کنید.
نکته دوم: حداقل هر دو هفته یکبار سگ خود را به حمام ببرید.
سگها مانند انسانها به حمام روزانه نیاز ندارند ولی حداقل هر دو هفته یکبار باید به حمام برده شوند تا سلامت پوست و موی آنها تضمین شود. این مورد نیز یکی از مهمترین نکات در حفظ سلامت و مراقبت از سگ ها به شمار میرود. سگها عاشق گل بازی و کندن زمین هستند و به همین دلیل، اغلب به سرعت خز خود را کثیف میکنند که میتواند زیبایی ظاهری آنها را تحت تاثیر قرار دهد. به علاوه، باکتریها و انگلهای متعددی در خاک زندگی میکنند که میتوانند موجب بیماری سگ شما شوند.
لذا، شما باید در راستای مراقبت از سگ خود، حداقل هر دو هفته یکبار بدن او را با آب ولرم و شامپو بشویید تا تمام آلودگیها از روی سطح بدن سگتان پاک شود. البته حتما باید از شامپوی مخصوص سگ استفاده کنید که فورمولاسیون ویژه آن از آسیب و تحریک پوست سگ جلوگیری میکند.
از دیگر دلایلی که حمام کردن منظم را به یکی از مهمترین نکات مراقبت از سگ تبدیل کرده است، امکان بررسی دقیق پوست این موجودات است. شما در زمان حمام کردن سگ خود میتوانید بدن او را از نظر وجود بریدگی یا تودههای غیرطبیعی مورد بررسی قرار دهید تا در صورت وجود آسیب یا برآمدگی مشکوک، سریعا او را نزد دامپزشک ببرید.
نکته سوم: برای مراقبت از سگ خود، او را به طور مرتب نزد دامپزشک ببرید.
انجام معاینات دورهای منظم از دیگر نکات مهم در حفظ سلامت و مراقبت از سگ ها است که میتواند به تشخیص سریعتر و درمان موثرتر بیماریها کمک کند. این معاینات اغلب شامل بررسی و معاینه ظاهری قسمتهای مختلف بدن، آزمایش مدفوع، آزمایش ابتلا به انگل دیروفیلاریا ایمیتیس یا کرم قلب سگ و گاه آزمایش خون است که به منظور تشخیص بیماریهای زمینهای پنهان انجام میشود.
طی این معاینات ممکن است داروهایی نیز توسط دامپزشک تجویز شود که از آن جمله میتوان به داروی ضد انگل و کرم قلب یا سلامکتین (Selamectin)، محلول ضد شپش و کنه، انواع قطره چشم و گوش و داروهایی از این قبیل اشاره نمود.
نکته مهم بعدی در مراقبت از سگ ها، دریافت منظم واکسنهای ضروری در دورههای مشخص است. از جمله واکسنهای ضروری که هر توله سگ باید دریافت کند، واکسن هاری است که دوز اول آن اغلب در 12 هفتگی و دوز دوم در 16 هفتگی تزریق میشود و پس از آن، با تشخیص دامپزشک، هر یک تا سه سال یکبار، یک دوز یادآور تزریق میگردد.
واکسن چهارگانه یا DHPP نیز که شامل چهار واکسن هپاتیت، پاراآنفولانزا، پاروویروس و دیستمپر است، از دیگر واکسنهای ضروری سگها به شمار میرود که دوز اول آن بین 10 تا 12 هفتگی و دوز دوم آن 4 تا 6 ماه بعد تزریق میشود. در ادامه نیز، باید هر یک تا دو سال یکبار و به تشخیص دامپزشک، یک دوز یادآور تزریق شود.
نکته چهارم: در سریعترین زمان ممکن، نسبت به عقیم سازی سگ خود اقدام کنید.
یکی از راههای حفظ سلامت و مراقبت از سگ های خانگی، عقیم سازی آنها است. عقیم سازی در سگهای ماده، علاوه بر این که از بارداری ناخواسته آنها جلوگیری میکند میتواند احتمال ابتلای سگ به برخی بیماریها نظیر سرطان سینه، عفونت رحم و حتی سرطان دهانه رحم نیز جلوگیری کند.
در سگهای نر نیز، عقیم سازی میتواند علاوه بر مراقبت از سگ در برابر ابتلا به انواع سرطان بیضه، سرطان پروستات و مشکلات مثانه، از بروز برخی رفتارهای تهاجمی نیز جلوگیری کند. عقیم سازی معمولا باید در سن شش هفتگی انجام شود ولی اگر سگ بالغی را به سرپرستی گرفتهاید که هنوز عقیم نشده است، میتوانید با مشورت دامپزشک خود، نسبت به انجام عمل عقیم سازی اقدام نمایید.
نکته پنجم: هر چند وقت یکبار، شرایط فیزیکی سگ خود را در خانه مورد ارزیابی قرار دهید.
یکی از راحتترین راهها برای تشخیص علائم برخی بیماریها و مراقبت از سگهای خانگی، معاینه و بررسی شرایط جسمانی سگ در خانه است. برای مثال، ثبت و بررسی تغییرات توده بدنی و وزن سگ در دورههای مشخص، به شما کمک میکند تا در صورت کاهش یا افزایش غیرطبیعی وزن توله خود، نسبت به تغییر برنامه غذایی او اقدام کنید.
همچنین بررسی دورهای عملکرد مجاری تنفسی سگ و نحوه نفس کشیدن او، کمک میکند تا هر گونه اختلال در تنفس یا وجود بیماریهای زمینهای چون آسم را در سریعترین زمان تشخیص دهید. به علاوه، شما باید در راستای مراقبت از سگ خود، به طور منظم سلامت دهان و دندان، گوشها، چشمها و دست و پای سگتان را مورد بررسی قرار دهید تا در صورت وجود هر گونه تغییر غیرقابل توجیح در میزان شنوایی، نحوه راه رفتن و یا اختلال در بینایی، سریعا توله خود را نزد دامپزشک ببرید.
آموزش و تربیت سگ
از دیگر اصول مهمی که در امر مراقبت از سگ ها وجود دارد، میتوان به آموزش و تربیت صحیح آنها اشاره نمود. آموزش صحیح سگ، میزان اطاعت آنها از صاحبانشان را افزایش میدهد. در این حالت، صاحبان سگها میتوانند به راحتی توله خود را کنترل کرده و در صورت نیاز، او را از خطرات احتمالی دور نگاه دارند. لذا در ادامه بحث مراقبت از سگ های خانگی، در این بخش میخواهیم نگاهی به نکات مهمی که در امر آموزش سگها وجود دارد بیاندازیم.
نکته اول: رفتارهایی که در داخل خانه از سگتان انتظار دارید را به او بیاموزید.
گام اول در امر آموزش و مراقبت از سگ های خانگی، آموزش رفتارهایی است که در محیط خانه از سگ خود انتظار دارید. اولین آموزشی که در این زمینه باید به سگ خود بدهید، این است که به جای داخل خانه، در محل مشخصی که در حیاط در نظر گرفتهاید، دستشویی کند. اگر هم در آپارتمان زندگی میکنید، به او بیاموزید که تنها جایی که اجازه دارد در آن دستشویی کند، ظرف خاک مخصوصی است که برایش در نظر گرفتهاید.
برای آموزش بهتر آنها، میتوانید سر یک ساعت مشخص، آنها را به سمت جعبه خاک یا محل مشخص شده در حیاط ببرید تا سگ شما به دستشویی کردن در آن محل عادت کند. برای مثال، میتوانید این کار را اول صبح، بلافاصله بعد از هر وعده غذایی، زمانی که از سر کار به خانه برمیگردید و قبل از خواب انجام دهید.
از طرفی، اگر به صورت اتفاقی، سگ شما در خانه دستشویی کرد، به جای تنبیه، در مقابل چشمان او زمین را پاک کنید و مدت کوتاهی او را نادیده بگیرید تا متوجه شود که نباید این کار را تکرار کند. تنبیه شدید فقط موجب ایجاد احساس ترس، اضطراب، سرخوردگی و گیج شدن سگتان میشود. در مقابل، تشویق سگتان هنگامی که وظیفه خود را به درستی انجام داد نیز میتواند به یادگیری و تداوم این رفتار کمک کند. چرا که سگها مورد تایید و تشویق قرارگرفتن از سوی صاحبشان را بسیار دوست دارند.
نکته دوم: به سگ خود بیاموزید که مدتی از روز را در جعبه یا تخت خودش بگذراند.
یکی دیگر از راهکارهایی که برای مراقبت از سگ ها وجود دارد، این است که به سگ خود یاد دهید تا مدتی از روز را در جعبه یا تخت خودش بگذراند. این آموزش، به ویژه برای زمانهایی از روز که در خانه حضور ندارید میتواند بسیار موثر باشد. میتوانید با قرار دادن اسباب بازیها و خوراکیهای مورد علاقه سگتان، تخت یا جعبه او را به محلی سرگرم کننده و راحت برای سگ خود تبدیل کنید.
البته بهتر است پس از بازگشت به خانه، سگ خود را چند ساعت به گردش یا پیاده روی ببرید تا بتواند انرژی مضاعف خود را مصرف کند. این مورد، یکی از نکات مهم در مراقبت از سگ ها است که میتواند سلامت روحی و جسمی سگتان را تضمین کند.
نکته سوم: رفتارهای خوبی که حین بازی از سگتان انتظار دارید را به او بیاموزید.
اگر فرزند کوچکی در خانه دارید، یکی از مهمترین نکات جهت مراقبت از سگ ها و همچنین کودکان، این است که رفتارهای درست در هنگام بازی کردن را به سگ خود بیاموزید. سگها اغلب از تعامل با انسانها و به ویژه کودکان لذت میبرند. با این حال، کنترل غرایز طبیعی به ویژه در حین بازی برای سگها کاری دشوار است و ممکن است از روی غریزه و به منظور بازی، شروع به گاز گرفتن یا چنگ زدن صورت و بدن کودکان کنند.پس باید پیش از تنها گذاشتن آنها با کودکان، به آنها بیاموزید که کدام رفتارها حین بازی مورد قبول شماست و کدام رفتارها، شما را ناراحت میکند.
برای مثال، اگر سگتان حین بازی دست شما را گاز گرفت، ناراحتی خود را بروز دهید و او را مدتی نادیده بگیرید تا بداند که شما این رفتار او را دوست ناشتهاید. البته داد زدن یا آسیب فیزیکی به سگ، نمیتواند تاثیر مثبتی روی یادگیری و روحیه سگ شما داشته باشد راه درستی هم برای مراقبت از سگ نیست. بهترین کار این است که هنگامی که دیگر سگتان چنین رفتاری از خود نشان نداد، او را تشویق کنید تا بداند که شما از رفتار او راضی بودهاید.
نکته چهارم: به سگ خود یاد دهید که پارس کردن زیاد، رفتار قابل قبولی نیست.
از دیگر نکات مهمی که در بحث آموزش و مراقبت از سگ های خانگی وجود دارد این است که به سگ خود بیاموزید که نباید بیش از حد پارس کند. دلایل مختلفی وجود دارد که سگ شما را تحریک به پارس کردن میکند. شما باید با بررسی عوامل مختلف، دلیل این رفتار را مشخص و نسبت به اصلاح آن اقدام نمایید.
برای مثال، برخی سگها به افراد غریبه حساسند و ممکن است حتی با دیدن آنها از پشت پنجره، شروع به پارس کردن کنند. در چنین مواردی میتوانید با کشیدن پردهها و یا بردن سگ خود به یک اتاق دیگر، به او کمک کنید تا آرام شده و دست از پارس کردن بردارد. سپس، به محض این که سگتان دست از پارس کردن برداشت، به او پاداش دهید تا بفهمد که شما، پارس کردن زیاد را دوست ندارید.
به علاوه، هرگز برای آرام کردن سگ خود، داد نزنید چرا که ممکن است سگ شما تصور کند که با او همراه شدهاید و پارس کردن خود را شدیدتر کند. به جای آن، علت پارس کردن سگ خود را مشخص کنید؛ چرا که سگها در هنگام احساس خطر نیز اغلب شروع به پارس کردن میکنند.
از سوی دیگر، اگر سگتان به محض بازگشت شما از سر کار پارس کردن را شروع کند، نشان میدهد که دلتنگ شما بوده و در خانه به تنهایی، حوصلهاش سر رفته است. برای اصلاح این رفتار، پیش از ترک خانه، حتما چند ساعت با او بازی کنید و اسباب بازیهایش را نیز در دسترس قرار دهید تا در نبود شما بتواند خودش را سرگرم کند. این مورد نیز از دیگر نکات مهم در امر مراقبت از سگهای خانگی است. چرا که سگی که حوصلهاش سر رفته است، ممکن است به دنبال یافتن سرگرمی جدید در خانه، ناخودآگاه به خودش صدمه بزند.
اگر سگ شما برای جلب توجه شما پارس میکند، تا زمانی که پارس کردن را متوقف نکرده، او را نادیده بگیرید تا متوجه شود که این رفتار او را دوست ندارید. همچنین، اگر با این روشها موفق به اصلاح رفتار سگ خود نشدید میتوانید از یک روانشناس حوزه سگ یا یک مربی سگ باتجربه کمک بگیرید.
نکته پنجم: برای کنترل بهتر سگ خود، چند دستور و ترفند ساده را به او بیاموزید.
یکی از راههای مراقبت از سگ ها این است که دستورها و ترفندهای لازم جهت کنترل سگ را به توله خود آموزش دهید. آموزش دستوراتی چون بیا، بشین، وایسا، نرو و بدو، از جمله دستوراتی است که میتوانید در مواقع ضرور، با استفاده از آنها، سگ خود را از خطر دور نگه دارید.
به علاوه، آموزش برخی ترفندهای سرگرم کننده مثل غلت زدن، پریدن و چرخیدن نیز میتواند به سگ شما کمک کند که در جمعهای خانوادگی یا دوستانه، توجه همه را به خود جلب نماید. با وجود این که این نوع آموزشها، نیازمند صبر و حوصله بالایی است ولی میتواند پیوند بین شما و سگتان را مستحکمتر از پیش کند.
انجام اقدامات لازم پیش از به سرپرستی گرفتن سگ
آخرین و مهمترین اصل جهت مراقبت از سگ های خانگی، این است که پیش از به سرپرستی گرفتن یک سگ، اقدامات لازم را جهت راحتی هر چه بیشتر سگ در خانه، انجام داده و تغییرات لازم را در محیط خانه اعمال کنید. در همین راستا، در این بخش از مقاله و در ادامه بحث مراقبت از سگ های خانگی، قصد داریم شما را با نکاتی که پیش از به سرپرستی گرفتن یک سگ باید رعایت کنید، آشنا کنیم.
نکته اول: محیط خانه را برای ورود سگ خود ایمن کنید.
سگها درست مانند کودکان بسیار آسیب پذیرند و ممکن است اشیایی که به نظر شما خطرناک نیستند، موجب آسیب دیدن سگ شما شوند. لذا اولین نکته جهت مراقبت از سگ های خانگی، پیش از به سرپرستی گرفتن آنها این است که با اعمال تغییرات لازم، محیط خانه را برای ورود سگ خود امن کنید.
در اولین مرحله، بهتر است اشیا و اسباب بازیهای کوچک را از دسترس خارج کنید. چرا که این اقلام میتوانند به راحتی در مجاری تنفس سگ گیر کرده و باعث خفگی آنها شوند. مواد شیمیایی و سمی چون انواع حشره کشها و آفت کشها، انواع شویندهها، کودها و سایر موادی که فکر میکنید میتواند برای سگتان مضر باشد را در انبار یا کمد دردار قرار داده و درب آن را نیز قفل کنید.
نکته بعدی در مراقبت از سگ ها، توجه به گیاهانی است که در خانه نگهداری میکنید. برخی گیاهان نیز میتوانند برای سگها سمی و خطرناک باشند. شما باید حدالامکان به سگ خود اجازه ندهید سمت باغچه یا گلخانه برود. اگر هم گیاهان خود را در گلدان نگهداری میکنید آنها را به بالکن یا یک اتاق دیگر منتقل کنید و درب آن را هرگز باز نگذارید.
برخی از گیاهانی که نگهداری آنها میتواند برای سگها مضر باشد عبارتند از: خرزهره هندی یا رودودندرون، گل داوودی، گل لاله، گل سنبل، پتوس، گل نرگس، دیفن باخیا، گل زنبق و حتی آلوئه ورا!! جهت اطلاع از همه گیاهان سمی و مضری که میتوانند برای سگ شما مشکل ساز شوند، میتوانید از دامپزشک خود مشورت بگیرید.
برخی داروها و خوراکیها نیز میتوانند برای سگها مضر باشند. از جمله خوراکیهای مضر برای سگها میتوان به انواع انگور، کشمش، پیاز، سیر، شکلات، مواد دارای زایلیتول و مواردی از این قبیل اشاره نمود.
نکته دوم: یک محدوده مشخص از خانه را برای نگهداری سگ خود تعیین کنید.
نکته مهم بعدی در امر مراقبت از سگ های خانگی، این است که پیش از به سرپرستی گرفتن آنها، در مورد محل زندگی، قسمتهای در دسترس خانه و قسمتهای ممنوعه آن تصمیم بگیرید. در ادامه، به محض ورود سگتان به خانه، باید او را با این محدودهها آشنا کنید تا در آینده، سگتان دچار سردرگمی نشود. شما میتوانید سگ خود را، تا زمانی که به طور کامل آموزش ندیده است، از رفتن به برخی نقاط خانه منع کنید و پس از آموزش کامل و اطمینان از رفتار آنها، میتوانید به او اجازه دهید که گاه به این مکانها نیز دسترسی داشته باشد.
گام بعدی برای مراقبت از سگ، تعیین محل غذا خوردن و خوابیدن است. بهترین مکان برای قرار دادن ظرف آب و غذا، نقاطی از خانه است که به راحتی تمیز میشود. مثل راهرو، بالکن یا حتی آشپزخانه. برای خواب و استراحت نیز، برخی افراد ترجیح میدهند سگشان در رختخواب با آن ها بخوابد. برخی افراد نیز، یک تخت یا جای خواب جداگانه برای سگ خود در نظر میگیرند.
به هر صورت، محل خواب سگ شما باید راحت، به دور از سر و صدا و رفت و آمد و در فضایی با دما و رطوبت مناسب باشد تا سگتان با حس آرامش و راحتی بیشتری به استراحت بپردازد. همچنین بهتر است همان اول در مورد محل خواب او تصمیم بگیرید چرا که اگر عادت کند در تخت شما و در کنار شما بخوابد، عادت دادن او به تنها خوابیدن کار دشواری خواهد بود.
نکته مهمی که باید در نظر بگیرید این است که سگها حیوانات بازیگوشی هستند و علاوه بر فضای مخصوص خواب و تغذیه، به فضای کافی جهت بازی و فعالیت فیزیکی نیز نیاز دارند تا همواره شاداب و سالم بمانند. پس با توجه نوع نژاد، سن و سال و میزان نیازی که به فعالیت دارند، فضای کافی را در خانه برای بازی آنها در نظر بگیرید.
نکته سوم: تمامی لوازم نگه داری از سگ را به طور کامل تهیه کنید.
نکته آخری که در امر مراقبت از سگ های خانگی وجود دارد، این است که پیش از این که سگتان را به خانه بیاورید، حدالامکان تمام لوازم ضروری جهت نگهداری از او را تهیه کنید. ظرف آب و غذای سگ، قلاده سگ، چند اسباب بازی سگ، تشک و تخت سگ و ظرف خاک سگ از جمله مهمترین و اولین لوازمی است که باید برای سگ خود خریداری نمایید.
گام بعدی در مراقبت از سگ های خانگی، تهیه غذای سگ مناسب است. شما باید با مشورت دامپزشک و با توجه به عواملی چون سن، نژاد، شرایط سلامتی و حساسیتهای احتمالی، بهترین نوع غذای سگ را برای توله خود خریداری نمایید.
البته، تغییر ناگهانی محل زندگی سگ و نقل مکان به یک خانه جدید به اندازه کافی برای توله شما استرسزا بوده است و تغییر نوع رژیم غذایی نیز میتواند این استرس را تشدید کرده و حتی موجب بروز مشکلات تغذیه و گوارش در سگ شما شود. لذا، پیش از تغییر غذا، ابتدا ببینید سگتان در پناهگاه یا محل زندگی قبلی خود، با چه نوع غذایی تغذیه میشده است. سپس، در صورتی که قصد تغییر رژیم غذایی او را داشته باشید، میتوانید به تدریج و طی پنج الی 7 روز، نوع غذای سگ خود را تغییر دهید.
جمع بندی
به عنوان صاحب یک سگ خانگی، شما باید تمامی نکات لازم جهت مراقبت از سگ خود را بیاموزید تا در مواقع ضرور، بتوانید جان سگ خود را نجات داده و یک زندگی شاد و سالم را به او هدیه دهید. مراقبت و نگهداری از سگ های خانگی، تنها شامل توجه به سلامت جسمی آنها نیست و شما باید روی سلامت ذهن و روح سگ خود نیز کار کنید.
با توجه به اهمیت این موضوع، به ویژه برای افرادی که به تازگی یک سگ را به سرپرستی گرفتهاند، در این مقاله از پتولیکا، برخی اصول و نکات مهمی که میتواند به شما در مراقبت از سگتان کمک کند را بیان کردیم. با در نظر گرفتن این نکات و اصول اولیه، میتوانید علاوه بر حفظ سلامت روحی سگ خود، جسم او را نیز از انواع خطراتی که زندگی در کنار انسانها برای سگها به همراه دارد، حفظ کنید.
در نهایت، در صورت داشتن هر گونه سوال در مورد انواع لوازم ضروری جهت نگهداری از سگ، نحوه مراقبت از سگ و تهیه امکانات لازم جهت نگهداری از یک سگ خانگی، میتوانید با کارشناسان ما در تیم پتولیکا در تماس باشید و راهنماییهای لازم را از آنها دریافت نمایید.
سوالات متداول
وظیفه یک صاحب سگ خانگی در قبال سگ خودش چیست؟
به عنوان صاحب یک سگ خانگی، شما باید بتوانید نیازهای اولیه او اعم از آب و غذا و محل خواب را تامین کنید.در حفظ سلامت و نظافت او کوشا باشید. او را به درستی آموزش دهید و محیط خانه را برای ورود سگ خود ایمن کنید.
پیش از به سرپرستی گرفتن یک سگ، چه اقداماتی باید انجام داد؟
پیش از این که یک سگ را به سرپرستی بگیرید باید اشیا کوچکی که میتوانند موجب خفگی سگتان شوند را از دسترس خارج کنید. مواد سمس و شیمیایی را به انبار منتقل کنید. گیاهان سمی و خطرناک را از دسترس سگ خود خارج کنید و تمام لوازم ضروری جهت نگهداری از یک سگ را نیز تهیه کنید.
کدام گیاهان و خوراکیها میتوانند برای سگ شما سمی و خطرناک باشند؟
از جمله گیاهانی که میتوانند برای سگ شما سمی و کشنده باشند، میتوان به گل خرزهره هندی، گل داوودی، گل لاله و سنبل، پتوس، نرگس، دیفن باخیا، زنبق و آلوئه ورا اشاره نمود. انگور، کشمش، سیر و پیاز، کاکائو و مواد دارای زایلیتول نیز از جمله خوراکیهای ممنوعه برای سگها هستند.