ارسال رایگان برای خرید بالای 500 هزار تومان!

مراقبت از گربه مادر قبل و بعد از زایمان؛ بایدها و نبایدها

بازدید: 95 بازدید
مراقبت از گربه مادر

نگهداری و مراقبت از یک گربه باردار به مراتب سخت‌تر از سایر گربه‌های خانگی است. مراقبت از گربه مادر، قبل و بعد از زایمان می‌تواند همزمان هیجان انگیز و ترسناک باشد. چرا که اتفاقات و خطرات بسیاری وجود دارد که در این بازه زمانی خاص می‌تواند جان گربه شما و بچه گربه‌های تازه متولد شده را تهدید کند. از همین رو شما باید به طور کامل گربه خود را زیر نظر داشته باشید و تمامی نیازهای او را تا حد امکان فراهم کنید.

با توجه به این که گربه‌ها معمولا زایمان سختی دارند، شما باید مطمئن شوید تمام نیازهای آن‌ها در این دوره تامین شود تا گربه مادر استرس چندانی نداشته باشد. پس از تولد بچه گربه‌ها نیز باید گربه خود را در امر بزرگ کردن بچه‌هایش یاری کنید.

با توجه به اهمیت این مسئله، در این مقاله از پتولیکا قصد داریم شما را با مهم‌ترین نکات مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش آشنا کنیم. پس اگر یک گربه ماده دارید و به هر دلیلی او را عقیم نکرده‌اید، حتما تا انتهای این مقاله با تیم پتولیکا همراه باشید تا بیشتر با کارهایی که در دوران بارداری و زایمان گربه‌تان باید انجام دهید، آشنا شوید.

نکات مهم برای مراقبت از گربه مادر قبل و بعد از زایمان

مراقبت از گربه مادر هنگام بارداری و زایمان، یکی از سخت‌ترین مراحل نگهداری از یک گربه خانگی است که می‌تواند در عین هیجان انگیز بودن، کمی هم ترسناک و استرس‌زا باشد. البته، اگر در این دوران به خوبی مراقب گربه خود باشید، در نهایت، چندین بچه گربه کوچک و دوست داشتنی خواهید داشت که می‌توانند به سادگی هر بیننده‌ای را شیفته خود کنند. مراقبت از گربه مادر در این دوران خاص و حساس، یک سری اصول و قواعد مهم دارد که در این بخش قصد داریم به طور کامل به شرح آن‌ها بپردازیم.

مراقبت از گربه مادر در دوران بارداری

اولین مرحله مراقبت از گربه مادر، مربوط به زمانی است که متوجه می شوید گربه شما، باردار است. در این زمان، شما باید بیش از حالت معمول مراقب گربه خود باشید. لذا در این بخش، تمام کارهایی که در حین بارداری گربه خود باید انجام دهید را به طور کامل شرح خواهیم داد.

نکته اول: به محض این که متوجه شدید گربه شما باردار است، او را نزد دامپزشک ببرید.

یکی از اولین گام‌ها در مراقبت از گربه مادر در حین بارداری، این است که به محض این که احساس کردید گربه شما علائم بارداری را دارد، او را نزد دامپزشک ببرید. از جمله علائم رایج بارداری در گربه‌ها می‌توان به افزایش بی‌دلیل وزن، حالت تهوع صبگاهی، تلاش برای کندن موهای قسمت شکم و سینه‌ها و همچنین تغییر رفتار آن‌ها اشاره کرد. اگر چنین علائمی را در گربه خود مشاهده کردید، حتما او را نزد دامپزشک ببرید تا هم از درستی حدس خود مطمئن شوید و هم توصیه‌های بهداشتی و مراقبتی لازم را از دامپزشک خود دریافت نمایید.

علاوه بر این، دامپزشک می‌تواند با بررسی توله‌ها، زمان دقیق زایمان را به شما اطلاع دهد. به طور معمول، بارداری گربه‌ها چیزی حدود 8 الی 9 هفته طول می‌کشد. در هفته سوم یا چهارم، دامپزشک با لمس شکم گربه شما، به راحتی می‌تواند متوجه بارداری او شود. البته برای اطمینان از سلامتی توله‌ها و مشخص شدن تعداد آن‌ها، می‌توان از سونوگرافی‌هم استفاده کرد که اغلب، هزینه بالایی دارد ولی به اطمینان خاطر نهایی می‌ارزد. پیش از مراجعه به دامپزشک نیز، حتما با او تماس گرفته و اطلاع دهید که به چه دلیل قصد مراجعه دارید تا دامپزشک، زمان کافی برای انجام آماده‌سازی‌های لازم را داشته باشد.

نکته دوم: در دوران بارداری، از دادن دارو یا تزریق واکسن به گربه خود بدون مشورت دامپزشک، خودداری کنید.

نکته مهم دیگری که در مراقبت از گربه مادر در حین بارداری وجود دارد این است که در این دوران، نباید از هیچ دارو یا واکسنی بدون اطلاع دامپزشک، استفاده کنید. در دوران بارداری، بدن گربه شما در آسیب پذیرترین حالت ممکن قرار دارد و علاوه بر این، سلامت توله‌ها نیز در گرو سلامت مادرشان است. لذا، پیش از استفاده از هر گونه دارو و یا تزریق هر نوع واکسنی، حتما با دامپزشک خود مشورت کنید. برای مثال، اگر قصد دارید از داروها یا اسپری‌های ضد کک و شپش استفاده کنید، حتما از دامپزشک خود بخواهید تا کم خطرترین نوع دارو را به شما پیشنهاد دهد.

نکته سوم: در هفته‌های آخر بارداری، حجم غذای گربه خود را افزایش دهید.

اصل مهم دیگری که در امر مراقبت از گربه مادر در طول بارداری وجود دارد این است که در هفته‌های آخر بارداری، با توجه به رشد توله‌ها، نیاز آن‌ها به مواد مغذی نیز بیشتر می شود. لذا یکی از وظایف شما در امر مراقبت از گربه مادر در دوران بارداری این است که برای تامین نیاز مادر و توله‌ها، میزان غذایی که گربه‌تان در هر وعده می‌خورد را افزایش دهید.

البته توجه داشته باشید که افزایش میزان غذای گربه از همان هفته‌های ابتدای بارداری، ممکن است موجب اضافه وزن و مشکلات متعددی برای گربه‌تان شود. بهتر است این کار را از هفته چهارم بارداری و به تدریج شروع کنید تا هم توله‌ها در سلامت کامل رشد کنند و هم بدن مادرسالم بماند. با توجه به تعداد توله‌ها، ممکن است لازم باشد طی یک تا دو هفته، میزان غذای گربه خود را تا یک و نیم برابر حالت عادی افزایش دهید..

نکته چهارم: از غذای مخصوص بچه گربه‌ها در رژیم غذایی گربه باردار خود استفاده کنید.

مهم‌ترین وظیفه شما در امر مراقبت از گربه مادر در طول دوران باراری، این است که مطمئن شوید مواد مغذی کافی به مادر و توله‌ها برسد. بدین منظور، می‌توانید از غذای مخصوص بچه گربه‌ها در رژیم غذایی گربه باردار خود استفاده کنید. این نوع غذاها، به طور کامل با مواد مغذی ضروری چون انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی، چربی و پروتئین غنی شده‌اند تا تمام نیازهای بدن در حال رشد بچه گربه‌ها را تامین کنند.

از همین رو، استفاده از این غذا‌ها در رژیم غذایی گربه‌های باردار، می‌تواند بهترین راهکار برای تامین مواد مغذی مورد نیاز گربه مادر و توله‌هایش باشد. البته، نباید به طور ناگهانی رژیم غذایی گربه خود را به ویژه در دوران بارداری، تغییر دهید. در عوض می‌توانید مقدار کمی از غذای مخصوص بچه گربه‌ها را با غذای معمول و قدیمی گربه خود مخلوط کرده و به تدریج از میزان غذای قدیمی گربه خود کاسته و به میزان غذای بچه گربه بیافزایید تا به تدریج، گربه مادر به طعم غذای جدید عادت کند. این کار را می‌توانید طی دو هفته انجام دهید.

با توجه به این که گربه ها در دوران بارداری و شیردهی، باید بتوانند مواد مغذی مورد نیاز خود و توله‌هایشان را تامین کنند، بهترین راه، استفاده از غذای بچه گربه ها است که با انواع مواد مغذی شده است. برای خرید غذای بچه گربه برای گربه باردار خود، می‌توانید به صفحه فروشگاه رسمی پت شاپ آنلاین پتولیکا، مراجعه کنید.

مکانی آرام، راحت و به دور از رفت و آمد را برای لانه‌سازی گربه خود درنظر بگیرید.
مکانی آرام، راحت و به دور از رفت و آمد را برای لانه‌سازی گربه خود درنظر بگیرید.

نکته پنجم: مکانی آرام، راحت و به دور از رفت و آمد را برای لانه‌سازی گربه خود درنظر بگیرید.

مورد مهم بعدی در امر مراقبت از گربه مادر، این است که یک محل راحت با امکانات کامل، برای لانه سازی گربه خود در نظر بگیرید. هر چقدر سطحی که گربه روی آن قصد زایمان دارد راحت‌تر و نرم‌تر باشد، گربه‌تان زایمان راحت‌تری خواهد داشت و توله‌ها راحت‌تر به دنیا خواهند آمد. لذا، باید ملافه پتوی کافی در اختیار گربه خود قرار دهید. گربه‌ها برای زایمان، معمولا فضاهای بسته مانند داخل سبد لباس یا یک جعبه را ترجیح می‌دهند پس پتوها و ملافه‌هایی که آماده کرده‌اید را داخل یک جعبه مقوایی یا پلاستیکی یا یک سبد قرار دهید تا گربه‌تان یک محل راحت برای به دنیا آورن توله‌هایش داشه باشد.

مراقبت از گربه مادر در حین زایمان

نکته مهم بعدی در مراقبت از گربه مادر، مربوط به زمانی است که گربه شما برای زایمان آماده می‌شود. در این دوره، شما باید توجه دو چندانی به وضعیت گربه خود داشته باشید و همه امکانات لازم جهت یک زایمان راحت و بی‌دردسر را برای او فراهم کنید. اقداماتی که در هفته منتهی به زایمان باید انجام دهید عبارتند از:

نکته اول: طی دو تا سه هفته آخر بارداری از بیرون رفتن گربه خود خوداری نمایید.

یکی از اولین اصول مراقبت از گربه مادر در هفته‌های منتهی به زایمان، این است که از هفته ششم یا هفتم بارداری، دیگر به گربه خود اجازه ندهید که از خانه بیرون برود. حتی اگر گربه شما پیش از این عادت داشته است که هر روز در بیرون از خانه به گردش بپردازد، در دو سه هفته آخر بارداری، سعی کنید او را در محیط امن خانه نگه دارید. در این حالت، اگر گربه شما دچار زایمان زودرس شد، می‌توانید سریعا متوجه شده و اقدامات لازم را انجام دهید.

به علاوه، گربه‌ها به دلیل افزایش وزن و برآمدگی شکم در هفته‌های آخر بارداری، توانایی واکنش سریع خود را تا حدودی از دست می‌دهند و ممکن است نتوانند از خطر دور شوند. لذا، بهترین راه برای در امان نگه داشتن گربه خود از دست حیوانات وحشی، تصادف با ماشین، گم شدن و یا حتی هوای خیلی گرم یا خیلی سرد، این است که او را در محیط خانه نگه دارید.

نکته دوم: یک تا دو روز مانده به زایمان گربه‌تان تمام حواستان را به او معطوف کنید.

مراقبت از گربه مادر در مرحله اول زایمان گربه که از 24 تا 36 ساعت قبل از به دنیا آمدن توله‌ها اتفاق می‌افتد، یکی از مهم‌ترین وظایف شما به عنوان صاحب یک گربه است. در این مرحله اغلب گربه‌ها بی‌قرار می‌شوند و پنجه‌های خود را روی سطوح مختلف و یا ملافه‌های داخل لانه می‌کشند. این حالات به دلیل درد ناشی از انقباضات شکم و رحم مادر است که برای به دنیا آمدن توله‌ها ضروری است.

در این زمان، نوازش کردن گربه می‌تواند احساس آرامش خاطر بیشتری به او بدهد. علاوه بر این، ممکن است به دلیل درد و انقباض شدیدی که گربه‌تان در این بازه زمانی تجربه می‌کند، از حدود 24 ساعت قبل زایمان، غذا خوردن را متوقف کند. در این حالت شما نباید او را به خوردن غذا مجبور کنید. صبر کنید تا توله‌ها به دنیا بیایند و پس از آن می‌توانید به تدریج به مادر غذا بدهید.

نکته سوم: گربه مادر را تا دیدن اولین نشانه‌های تولد توله تحت نظر داشته باشید.

اصل مهم دیگر در مراقبت از گربه حین زایمان این است که تا تولد اولین توله، گربه خود را زیر نظر داشته باشید. زایمان گربه بدین صورت است که انقباضات شکمی قوی‌تر شده و کیسه آب توله را به بیرون از شکم مادر فشار می‌دهد. با بیرون آمدن قسمتی از غشا، کیسه آب پاره شده و بچه گربه به دنیا می‌آید. البته، علاوه بر کیسه آب، یک غشای ثانویه نیز در اطراف توله وجود دارد که بعد از تولد توسط خود مادر پاره می‌شود.

هنگام تولد، اول سر توله‌ها و سپس بقیه بدن آن‌ها از شکم مادر خارج می‌شود. فاصله تولد هر توله با دیگری نیز بین 5 الی 30 دقیقه متغیر است و معمولا گربه‌ها در هر زایمان بین 4 تا 6 توله به دنیا می‌آورند. در برخی موارد نیز، تعداد توله‌ها تا 9 عدد نیز گزارش شده است. به همین دلیل ممکن است فرآیند زایمان، بیش از انتظار شما طول بکشد.

نکته چهارم: به گربه خود اجازه دهید که شخصا به توله تازه متولد شده خود رسیدگی کند.

نکته مهم دیگری که در امر مراقبت از گربه مادر حین زایمان وجود دارد، این است که به گربه خود اجازه دهید شخصا به توله تازه متولد شده خود رسیدگی کند. معمولا بلافاصله پس از تولد، گربه بند ناف و مادر غشای ثانویه دور توله را پاره کرده و می‌خورد. این کار علاوه بر این که تا حدودی انرژی از دست رفته گربه حین زایمان را جبران می‌کند، به توله این امکان را می‌دهد که برای اولین بار نفس بکشد. سپس گربه شروع به لیسیدن بچه گربه می‌کند تا خون و محتویات کیسه آب از روی بدن توله تمیز شود.

البته، گاه مادر هیچ یک از این کارها را انجام نمی‌دهد. در این حالت وظیفه شما است که غشای ثانویه را پاره کرده و بینی و دهان بچه گربه را با دستمال تمیز کنید و سپس با انگشت، سینه او را به صورت دورانی و به آرامی ماساژ دهید تا شروع به نفس کشیدن کند.

همچنین اگر مادر نسبت به قطع کردن بند ناف نیز اقدام نکرد، لازم است بند ناف را در فاصله 5/2 سانتی متری و 5 سانتی متری با دو تکه نخ تمیز ببندید و سپس بند ناف را از ناحیه بین آن‌ها، با دست پاره کنید. پیش از این کار حتما دستان خود را ضد عفونی کنید. پس از اتمام این مرحله، این موضوع را به دامپزشک اطلاع دهید تا هر چه سریع‌تر مشخص شود که چرا ماد شخصا مراقبت از بچه گربه‌ها را به عهده نگرفته است.

نکته پنجم: حواستان به تعداد جفت‌هایی که از بدن مادر خارج می‌شود باشد.

نکته مهم بعدی در مراقبت از گربه مادر حین زایمان این است که خروج جفت و تعداد جفت‌های خارج شده را تحت کنترل داشته باشید. پس از تولد از بچه گربه، غشاها و جفت نیز از شکم مادر خارج می‌شود. اگر دو توله به طور همزمان به دنیا بیایند، جفت و غشای آن‌ها نیز احتمالا به طور همزمان خارج خواهد شد. اگر متوجه شدید که مادر در دفع جفت مشکل دارد، آن را با دست بیرون بکشید و در جایی دور از دسترس گربه مادر نگهداری کنید.

گربه‌ها معمولا به طور غریزی، جفت را می‌خورند ولی شما برای اطمینان از تولد همه توله‌ها و خارج شدن تمامی جفت‌ها، باید آن‌ها را نگه دارید. وطیفه دیگر شما حین مراقبت از گربه مادر این است که تعداد توله‌ها و جفت‌ها را با یکدیگر مقایسه کنید تا مطمئن شوید هیچ جفتی در داخل شکم مادر باقی نمانده است. چرا که ماندن جفت در داخل شکم مادر می‌تواند موجب بروز عفونت و مشکلات جدی شود.

نکته ششم: اگر گربه‌تان زایمان را متوقف کرد، وحشت نکنید.

یکی دیگر از نکاتی که حین مراقبت از گربه مادر در طول زایمان باید در نظر داشته باشید این است که گاه ممکن است گربه مادر پس از به دنیا آوردن چند توله، زایمان را متوقف کند، غذا و آب بخورد، از توله‌های تازه متولد شده‌اش مراقبت کند و سپس زایمان را ادامه دهد. این وقفه ممکن است تا 24 ساعت نیز طول بکشد. البته شما هرگز متوجه نخواهید شد که زایمان گربه‌تان تمام شده و یا توسط خودش متوقف گشته است.

تنها راه پی بردن به این موضوع، انجام سونوگرافی است. اگر در جلسه سونوگرافی پیش از زایمان تعداد توله‌ها مثلا 6 عدد ذکر شده و اکنون تنها 3 توله متولد شده است، نشان می‌دهد که مادر برای استراحت و رسیدگی به توله‌هایش زایمان را متوقف کرده است. در این حالت لازم نیس وحشت کنید یا نگران باشید. البته، اگر متوجه شدید که انقباض‌های شکم گربه‌تان متوقف نشده ولی خبری از تولد توله جدید هم نیست، حتما با دامپزشک خود در این باره مشورت کنید تا در صورت وجود هر گونه مشکل، سریعا بتوانید گربه خود را نزد دامپزشک ببرید.

نکته هفتم: حالات ظاهری مادر حین زایمان را زیر نظر داشته باشید.

وظفه دیگر شما حین مراقبت از گربه مادر در طول زایمان، این است که در صورت وجود مشکل، به مادر کمک کنید توله‌هایش را به دنیا بیاورد. اگر متوجه شدید که بچه گربه گیر کرده یا مادر به دلیل خستگی نمی‌تواند او را به دنیا بیاورد، به آرامی با دست توله را به بیرون بکشید. البته اگر حس کردید بیرون کشیدن توله موجب ایجاد درد در گربه‌تان می‌شود این کار را ادامه ندهید و سریعا با دامپزشک خود تماس بگیرید.

به طور کلی، اگر متوجه شدید که مادر حدود 20 دقیقه است که در حال زور زدن است ولی سر توله بیرون نمی‌آید و یا با وجود بیرون آمدن سر، بچه گربه متولد نمی‌شود، وظیفه شما است که در راستای مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش با دامپزشک تماس بگیرید و او را در جریان ماجرا قرار دهید.

نکته هشتم: در صورت مشاهده علائمی چون بی‌حالی و خونریزی، با دامپزشک تماس بگیرید.

نکته بعدی در مراقبت از گربه مادر در حین زایمان این است که حواستان به علائمی چون بی‌حالی، خستگی و حتی خونریزی غیرطبیعی گربه‌تان باشد. اگر احساس کردید گربه‌تان تب دارد، بی‌حال است و یا خون تازه از بدن او خارج می‌شود و این علائم برای بیش از 10 دقیقه پایدار بوده است، با دامپزشک تماس گرفته و او را در جریان جزئیات ماجرا قرار دهید. خون تازه، به خونی گفته می‌شود که رنگ قرمز روشنی دارد و دیدن آن حین زایمان، می‌تواند نشانه خطر باشد.

مراقبت از گربه مادر و توله‌ها پس از زایمان

آخرین نکته در مراقبت از گربه مادر، مربوط به زمانی است که زایمان تمام می‌شود. حال وقت آن است که نیازهای مادر و توله‌ها را تامین کنید تا هم توله‌ها در سلامت کامل رشد کنند و هم مادر انرژی لازم برای مراقبت از توله‌های خود را به دست آورد. لذا در ادامه این بخش، می‌خواهیم شما را با اقداماتی که جهت مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش بعد از زایمان باید انجام دهید، آشنا کنیم. این اقدامات عبارتند از:

به گربه مادر کمک کنید تا توله‌هایش را خشک و تمیز کند.
به گربه مادر کمک کنید تا توله‌هایش را خشک و تمیز کند.

نکته اول: به گربه مادر کمک کنید تا توله‌هایش را خشک و تمیز کند.

یکی از اولین مراحل در امر مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش پس از زایمان این است که، به او در تمیز کردن توله‌هایش کمک کنید. پس از زایمان، ممکن است مادر به تنهایی توان تمیز و خشک کردن توله‌هایش را نداشته باشد چرا که به دنیا آوردن توله‌ها، انرژی بالایی از مادر می‌گیرد و ممکن است در نهایت، نتواند همه توله‌هایش را تمیز کند.

در این حالت، شما باید با یک حوله تمیز و خشک، توله‌ها را تا حد امکان تمیز و خشک کنید. چرا که توله‌ها بدن ضعیفی دارند و اگر سریع خشک نشوند، ممکن است دمای بدنشان به میزان خطرناکی افت کند. همچنین بعد از زایمان، ملافه‌ها و پتوهای لانه را با پارچه‌های تمیز عوض کنید تا مادر و توله‌هایش در یک مکان تمیز به استراحت بپردازند.

نکته دوم: اگر مادر به توله‌ها توجه نمی‌کند سعی کنید توله‌ها را گرم نگه دارید.

وظیفه دیگری که به عنوان صاحب گربه در امر مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش خواهید داشت این است که در صورت نادیده گرفته شدن توله‌ها توسط مادرشان، تا حد امکان آن‌ها را گرم نگه دارید. گاه ممکن است مادر به دلیل خستگی بعد از زایمان، تا مدتی به توله‌های تازه متولد شده خود بی‌توجه باشد.

در این حالت، شما می‌توانید از تعدادی کیسه آب گرم استفاده کنید تا دمای بدن توله‌ها در حالت طبیعی بماند. اگر به کیسه آب گرم دسترسی ندارید می‌توانید یک بطری را از آب گرم پر کرده و در یک حوله تمیز بپیچید و کنار توله‌هایتان قرار دهید. اگر پس از گذشت چندین ساعت، همچنان گربه مادر واکنشی نسبت به توله‌هایش نداشت و آن‌ها را نادیده می‌گرفت، حتما با دامپزشک خود در این باره صحبت کنید.

نکته سوم: به گربه مادر در مراقبت از توله‌هایش کمک کنید.

وظیفه دیگر شما به عنوان صاحب گربه هنگام مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش این است که تا حد امکان، گربه مادر را در امر مراقبت از توله‌هایش یاری کنید. گربه‌ها معمولا تمام کارها از جمله تغذیه و تمیز کردن توله‌هایشان را خودشان انجام می‌دهند. تنها کاری که شما باید بکنید این است که حواستان به غذا و آب مادر باشد و مطمئن شوید که همه بچه گربه‌ها به اندازه کافی از شیر مادر تغذیه می‌کنند.

برخی توله‌ها ممکن است بدن ضعیفی داشته باشند و نتوانند از سینه مادرشان شیر بخورند، در این حالت، بهترین کار این است که از دامپزشک خود بخواهید تا بهترین نوع شیر خشک مخصوص بچه گربه را به شما معرفی و نحوه تغذیه دستی توله‌ها با استفاده از شیشه شیر را را به شما آموزش دهد.

با توجه به این که برخی بچه گربه‌ها ممکن است آنقدر ضعیف باشند که نتوانند از سینه مادر خود شیر بخورند، ممکن است لازم باشد با مشورت دامپزشک، توله خود را با شیر خشک گربه و با استفاده از شیشه شیر گربه به صورت دستی تغذیه کنید. لذا اگر به دنبال خرید شیشه شیر گربه و شیر خشک گربه هستید، توصیه می‌کنیم حتما سری به صفحه فروشگاه رسمی پت شاپ آنلاین پتولیکا بزنید.

نکته چهارم: تا یک ماه پس از زایمان، ترشحات خارج شده از گربه مادر را بررسی کنید.

نکته مهم بعدی در مراقبت از گربه مادر بعد از تولد توله‌ها این است که ترشحات خارج شده از ناحیه تناسلی گربه خود را به مدت یک ماه تحت نظر داشته باشید. مشاهده ترشحات قرمز یا قهوه‌ای رنگ تا یک ماه پس از زایمان طبیعی است. ولی اگر متوجه شدید که ترشحات خارج شده سبزرنگ هستند و بوی بدی هم می‌دهند، حتما باید گربه خود را جهت معاینه و درمان نزد دامپزشک ببرید. البته، مشاهده میزان کمی ترشحات سبزرنگ پس از دفع جفت در حین زایمان، کاملا طبیعی است و خطری برای گربه مادر نخواهد داشت.

نکته پنجم: تا زمانی که توله‌ها از شیر مادر تغذیه می‌کنند، رژیم غذایی مادر را به غذای بچه گربه محدود کنید.

همانطور که پیش از این نیز بدان اشاره کردیم، برای مراقبت از گربه مادر، باید از هفته چهارم بارداری رژیم غذایی گربه خود را به رژیم غذایی بچه گربه‌ها تغییر دهید تا بتواند نیاز خود و توله‌هایش به مواد مغذی را تامین کند. پس از زایمان نیز، نباید رژیم غذایی او را تغییر دهید. به بیان بهتر، نکته مهم بعدی در مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش پس از زایمان این است که تا زمانی که توله‌ها از شیر مادرشان تغذیه می‌کنند، از غذای مخصوص بچه گربه‌ها برای تغذیه مادر استفاده کنید.

به طور معمول، بچه گربه‌ها در 4 تا 5 هفتگی از شیر گرفته می‌شوند. تا آن زمان شما باید میزان غذای دریافتی مادر را به 5/1 برابر حالت عادی افزایش دهید. البته، با نزدیک‌تر شدن به زمان از شیر گرفتن توله‌ها، ممکن است حتی لازم باشد غذای مادر را تا دو برابر حالت عادی نیز افزایش دهید.

برای این که گربه مادر در دوران شیردهی به مشکل نخورد، می‌توانید تحت نظر دامپزشک، از انواع مکمل و ویتامین گربه نیز برای تامین نیاز بدن گربه مادر و توله‌هایش استفاده کنید. پت شاپ آنلاین پتولیکا با عرضه جدیدترین و باکیفیت‌ترین انواع مکمل گربه، می‌تواند بهترین انتخاب برای خرید این اقلام باشد.

نکته ششم: ظرف آب را در جایی قرار دهید که توله‌ها به آن دسترسی نداشته باشند.

نکته بعدی در امر مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش پس از زایمان این است که ظرف آب گربه مادر را در جایی قرار دهید که توله‌ها به آن دسترسی نداشته باشند. به طور معمول، توله‌ها تا زمانی که از شیر گرفته شوند، به آب نیاز ندارند و آب مورد نیازشان را از شیر مادرشان تامین می‌کنند. پس در صورتی که ظرف آب را در نزدیکی محل نگهداری توله‌ها قرار دهید ممکن است در آب بیوفتند و حتی خفه شوند.

در نتیجه، مطمئن شوید که به هیچ وجه ظرف آب را در نزدیکی محل نگهداری توله‌ها قرار ندهید. البته ضروری است که برای مراقبت از گربه مادر، حتما آب شیرین و تمیز کافی در اختیار او قرار دهید. چرا که گربه مادر برای تولید شیر، علاوه بر مواد مغذی، به آب فراوان نیز نیاز دارد.

جمع بندی

مراقبت از گربه مادر در طول بارداری، حین زایمان و پس از به دنیا آوردن توله‌هایش، از جمله مهم‌ترین وظایفی است که شما به عنوان صاحب یک گربه خواهید داشت. شما باید علاوه بر مراقبت از گربه مادر، به او در مراقبت از توله‌هایش نیز کمک کنید تا هم مادر و هم توله‌ها بتوانند در نهایت سلامت به زندگی خود ادامه دهند. طی حداکثر 14 هفته‌ای که از بارداری تا از شیر گرفتن توله‌ها طول می‌کشد، شما باید تمام تلاشتان را بکنید تا فضایی راحت و آرام برای گربه خود فراهم کرده و تمام نیازهای او و توله‌هایش را تامین کنید.

با توجه به اهمیت این موضوع، به ویژه برای صاحبانی که نسبت به عقیم سازی گربه ماده خود اقدام نکرده‌اند، در این مقاله از پتولیکا، برخی از مهم‌ترین نکات و اصول مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش را قبل و بعد از زایمان، شرح دادیم تا با مطالعه آن، بتوانید بهتر از قبل، مراقب گربه خود باشید. با این حال، اگر در مورد نگهداری از بچه گربه‌ها، مراقبت از گربه مادر و نحوه رسیدگی به توله‌ها سوالی داشته باشید می‌توانید با کارشناسان ما در تیم پتولیکا در تماس باشید و راهنمایی‌های لازم را از آن‌ها دریافت نمایید.

سوالات متداول

مراقبت از گربه مادر شامل چه مراحلی است؟

مراقبت از گربه مادر تنها به اقدامات پس از تولد توله‌ها محدود نمی‌شود بلکه در طول بارداری و حین زایمان نیز باید کاملا مراقب گربه مادر باشید. تامین نیازهای مادر و توله‌ها، توجه به تغذیه مادر، فراهم کردن یک محیط راحت و آرام برای زایمان و نگهداری از توله‌ها و موارد مشابه از جمله اقدامات مهم جهت مراقبت از گربه مادر به شمار می‌رود.

آیا در طول دوران بارداری و شیردهی، باید رژیم غذایی گربه مادر را تغییر داد؟

بله. با توجه به این که مواد مورد نیاز جهت رشد توله‌ها هم در دوران بارداری و هم در دوره شیردهی از بدن مادر تامین می‌شود، لذا باید رژیم غذایی گربه مادر را به غذای مخصوص بچه گربه‌ها تغییر دهید که با انواع مواد مغذی غنی شده است و می‌تواند نیاز مادر و توله‌ها به مواد مغذی را به طور کامل تامین کند.

برای کمک به گربه مادر پس از زایمان چه اقداماتی باید انجام دهید؟

با توجه به این که پروسه زایمان گربه‌ها می‌تواند بسیار طولانی و خسته کننده باشد، شما باید تا زمانی که مادر انرژی از دست رفته خود را بازیابد، مراقب توله‌ها باشید. گرم نگه داشتن توله‌ها و خشک و تمیز کردن آن‌ها از جمله اقدامات ساده‌ای است که در راستای مراقبت از گربه مادر و توله‌هایش می‌توانید انجام دهید.

به این مقاله امتیاز بدهید!

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای
دسته‌بندی مراقبت و بهداشت گربه
اشتراک گذاری
من ساناز کبیر هستم، مسئول سایت و تولید محتوای پت شاپ پتولیکا. من به نوشتن درباره حیوانات خانگی، به ویژه سگ‌ها و گربه‌ها علاقه دارم. هدف من این است که اطلاعات و تجربیاتم را با شما به اشتراک بگذارم و به شما کمک کنم تا بهترین مراقبت‌ها را برای پت‌های خود داشته باشید. امیدوارم که محتوای من برای شما مفید باشد و بتوانم در سفر نگهداری از پت‌ها همراه شما باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت