در دنیای امروزی، استرس و اضطراب به امری رایج تبدیل شده است و تقریبا همه مردم، روزانه آن را تجربه میکنند. البته اضطراب و استرس، تنها مختص به انسانها نیست و حتی حیواناتی نظیر سگ و گربه نیز دچار این حس میشوند. اختلالات اضطراب در گربهها، یا در اثر مسائل عمومی نظیر ابتلا به بیماریهای مختلف اتفاق میافتند و یا در اثر اتفاقات خاصی چون صداهای بلند ناگهانی مثل رعد و برق و یا اضطراب جدایی در زمانی که صاحبشان برای مدتی در خانه حضور ندارد.
به هر حال، دلیل این اختلالات هر چه که باشد، میتواند تاثیرات منفی روی سلامت جسم و روح گربهها داشته باشد. لذا، یکی از مهمترین وظایف صاحبان گربههای خانگی در چنین شرایطی، این است که گربه خود را در اولین فرصت، جهت انجام معاینات لازم، نزد دامپزشک ببرند. دامپزشک با بررسی دلایل و شدت اختلالات، بهترین و موثرترین روش درمانی را برای گربه شما تجویز میکند. یکی از روشهای درمانی که معمولا به عنوان آخرین گام در درمان اختلالات اضطراب گربهها مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از انواع داروی اضطراب گربه است.
با توجه به این که هر گربهای ممکن است این حالات و اختلالات را تجربه کند، لذا به عنوان صاحب یک گربه خانگی، باید اطلاعات کافی در زمینه شناخت داروی اضطراب گربه داشته باشید. از همین رو، در این مقاله از پتولیکا، لیستی از انواع مختلف داروی اضطراب گربه و نحوه عملکرد آنها را جمع آوری و در اختیار شما قرار دادهایم، تا هر چه بیشتر با این موضوع آشنا شوید. پس مانند همیشه، تا انتهای این مطلب نیز با ما همراه باشید.
اضطراب گربه: تشخیص و درمان
احساس اضطراب و نگرانی، یک حس نسبتا رایج در بین گربههای خانگی، به ویژه آن دسته از گربههایی است که توسط افراد شاغل به سرپرستی گرفته میشوند و اغلب طول روز را بدون دیدن سرپرست خود و در تنهایی سپری میکنند. البته، دلایل مختلف دیگری نظیر ابتلا به بیماریهای مزمن، ورود افراد یا حیوانات غریبه به جمع خانواده و یا صداهای بلند نظیر رعد و برق یا وسایل آتش بازی نیز میتوانند موجب ایجاد حس ترس و اضطراب در گربهها شود.
به منظور بهبود شرایط و درمان توله در چنین شرایطی، معمولا بهترین اقدام، مراجعه به دامپزشک است. در گام اول، معمولا دامپزشک از شما سوالاتی در مورد شرایط زندگی توله، موقعیتهایی که توله در آن دچار اضطراب میشود، تغییراتی که به تازگی در محیط منزل یا برنامه کاری شما ایجاد شده است و زمان شروع علائم توله میپرسد.
علاوه بر این موارد، با انجام یک سری معاینات اولیه و آزمایشات تشخیصی، تلاش میکند تا ابتلای توله به بیماریها و مشکلات سلامتی مزمن که یکی از دلایل بروز اختلالات اضطراب در گربهها هستند را نیز رد یا تایید کند. در صورتی که مشخص شود علت اضطراب و استرس توله، ابتلا به بیماریهای مزمن نیست، دامپزشک از شما میخواهد که با انجام یک سری کارهای ساده، تا حد امکان، توله خود را از موقعیتهای استرسزا و اضطراب آور دور نگه دارید.
گام بعدی در راستای درمان اضطراب گربهها، استفاده از داروی اضطراب گربه است. چنانچه دامپزشک تشخیص دهد که تغییر در سبک زندگی توله و یا برنامه کاری سرپرست، تاثیر چندانی روی کاهش اضطراب گربه نخواهد داشت، به سراغ راهکار نهایی، یعنی تجویز داروی اضطراب گربه میرود. انواع مختلفی از داروی اضطراب گربه وجود دارد که بسته به شرایط و شدت اختلال، دامپزشک مناسبترین آنها را تجویز میکند.
یکی از بهترین راهها برای سرگرم کردن گربه و کاهش اضطراب این موجودات، به ویژه زمانی که در خانه تنها هستند، استفاده از انواع اسباب بازی گربه، عروسک گربه و حتی درخت و اسکرچر گربه است.
شما میتوانید برای خرید اسباب بازی گربه نظیر پازل اسباب بازی، توپ اسباب بازی هوشمند، خرید عروسک گربه و همچنین خرید درخت و اسکرچر گربه به صفحه فروشگاه رسمی پت شاپ آنلاین پتولیکا مراجعه نمایید.
انواع داروی اضطراب گربه از نظر دوره اثرگذاری
با توجه به این که اختلالات اضطراب در گربهها، منشا یکسانی ندارند و عوامل مختلفی ممکن است موجب بروز این اختلالات در گربهها شوند، لذا، داروهای ضداضطرابی که برای گربهها تجویز میشوند نیز عملکردهای متفاوتی دارند و در بازههای زمانی مختلفی، اثر درمانی خود را نشان میدهند. بر همین اساس، انواع داروی اضطراب گربه از نظر زمان و دوره اثرگذاری به دو دسته تقسیم میشوند:
داروی اضطراب گربه با دوره اثرگذاری بلندمدت
اولین دسته از انواع داروی اضطراب گربه، داروهایی با دوره اثرگذاری بلندمدت هستند، بدین معنی که ممکن است 4 تا 6 هفته طول بکشد تا اثر کامل این داروها مشاهده شود. البته این به شرطی است که این داروها طبق برنامه منظم و به صورت روزانه مصرف شوند.
هنگامی که دامپزشک چنین داروهایی را برای گربه تجویز میکند، در صورتی که در دروه مصرف اولیه، اثرگذاری دارو تایید شده و مشخص شود که علائم توله با مصرف دارو، بهبود یافته است، معمولا دامپزشک توصیه میکند تا مصرف دارو تا 2 الی 3 ماه متوالی ادامه یابد و پس از آن، به تدریج دوز مصرف دارو را کاهش میدهد تا زمانی که علائم توله به طور کامل رفع شود و دیگر نیازی به مصرف دارو نباشد.
حتی در برخی موارد، ممکن است لازم باشد توله به مدت 6 ماه و یا حتی 12 ماه به مصرف داروی اضطراب گربه ادامه دهد تا اثرگذاری مطلوب مشاهده شود. در چنین مواردی، معمولا دامپزشک، معاینات سالانه و آزمایشات تشخیصی از قبیل آزمایش خون را تجویز میکند تا از عدم بازگشت علائم و اثرگذاری مناسب داروها اطمینان حاصل نماید.
داروی اضطراب گربه با دوره اثرگذاری کوتاه مدت
دسته دوم از انواع داروی اضطراب گربه، داروهای ضداضطراب با دوره اثرگذاری کوتاه مدت هستند. این دسته از داروها، معمولا به طور آنی تاثیر مثبت خود را نشان میدهند و اثر درمانی آنها نیز معمولا طی چند ساعت از بین میرود. این نوع از داروی اضطراب گربه، معمولا در موقعیتهایی که گربه سطح اضطراب و هیجان بیشتری را تجربه میکند، مورد استفاده قرار میگیرند؛ مثل وقتی که قرار است سوار ماشین شوند و یا در مکان جدیدی قدم بگذارند!
داروهای ضداضطراب با اثر کوتاه مدت، معمولا به منظور استفاده مداوم تجویز نمیشوند و از همین رو، توله اغلب به این داروا وابسته نمیشود؛ در نتیجه، نیازی هم به طی کردن مراحل قطع دارو به صورت تدریجی نخواهد بود.
معرفی انواع داروی اضطراب گربه
پیش از این که به بحث معرفی انواع داروی اضطراب گربه بپردازیم، یک نکته حائز اهمیت وجود دارد که به عنوان سرپرست یک گربه خانگی (یا هر حیوان خانگی دیگری) باید بدانید و آن این است هیچگاه نباید برای درمان یا بهبود علائم بیماری حیوان خانگی خود، از داروهای مخصوص انسان استفاده کنید. چرا که عملکرد بدن حیوانات مختلف با انسانها متفاوت است و مصرف داروی مخصوص انسان برای حیوانات خانگی، میتواند مشکلات متعددی را برای سلامت آنها به وجود آورده و آسیبهای گاه جدی به ارگانهای داخلی آنها وارد نماید.
حال که با ضرورت تهیه و مصرف داروهای مخصوص حیوانات آشنا شدید، بهتر است به ادامه بحث، یعنی معرفی انواع داروی اضطراب گربه بپردازیم. در همین راستا، لیستی از انواع داروی اضطراب گربه تهیه کردهایم که بد نیست تا انتها، آن را مطالعه کنید.
یکی از راههای نشان دادن توجه و علاقه به گربهها، رسیدگی و نظافت خز آنها است. شانه کردن و رسیدگی به موهای گربه با استفاده از برس، پرزگیر و ماساژور گربه، علاوه بر این که موهایی درخشان و زیبا را به گربه شما هدیه می دهد، میتواند تا حد زیادی از اضطراب و تنشهای آنها نیز بکاهد و پیوند شما به گربهتان را عمیقتر کند.
برای خرید برس گربه، خرید پرزگیر گربه و همچنین خرید ماساژور گربه با مناسبترین قیمتها میتوانید به صفحه فروشگاه رسمی پت شاپ آنلاین پتولیکا مراجعه نمایید.
داروی اضطراب گربه، فلوکستین (Fluoxetine)
یکی از انواع داروی اضطراب گربه که معمولا توسط دامپزشکان توصیه و تجویز میشود، فلوکستین (Fluoxetine) است که در دسته مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) قرار میگیرد. سروتونین، یکی از انواع انتقال دهندههای عصبی است که توسط سیستم عصبی مرکزی تولید میشود و نقش مهمی در تنظیم خلق و خو، خواب، کنترل اختلالات اضطراب، افسردگی، واکنش پذیری و رفتارهای هیجانی در موجودات زنده، نظیر گربهها دارد.
از همین رو، هر گونه کاهش یا افزایش سطح سروتونین در بدن موجودات زنده، میتواند روی رفتار و خلق و خوی آنها تاثیر منفی داشته باشد. مهارکنندههای بازجذب سروتونین نظیر فلوکستین، با مسدود کردن گیرندههای مغزی، جذب و حذف سروتونین را محدود میکنند و اجازه میدهند تا سطح سروتونین برای مدت بیشتری در بدن بالا بماند. این نوع داروی اضطراب گربه، به صورت مصرف روزانه تجویز شده و جزو داروهایی با دوره اثرگذاری بلندمدت است که طی 4 الی 6 هفته، اثر مثبت آن قابل مشاهده خواهد بود.
موارد مصرف فلوکستین
- اضطراب فراگیر (متوسط تا شدید)
- رفتار تهاجمی نسبت به دیگر افراد یا حیوانات خانگی
- وسواس اجباری
- بیاختیاری و یا عدم توانایی در ادرار کردن
- اختلال هراس یا حملات پانیک
- لیس زدن خز و بدن به صورت افراطی و مکرر
عوارض جانبی فلوکستین
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات گوارشی نظیر اسهال و یبوست
- افزایش تحریک پذیری گربه
- ضعف، سستی، بیحالی و خواب آلودگی
- کاهش اشتها
- بروز مشکل در دفع ادرار
عوارض جانبی این نوع داروی اضطراب گربه، معمولا طی 1 الی 2 هفته اول مصرف، رفع میشوند و بدن توله، به تدریج خود را با دارو انطباق میدهد. البته، در صورتی که دارو موجب بیاشتهایی و یا کاهش اشتهای توله شود و پس از 1 هفته این موضوع برطرف نگردد، بهتر است با دامپزشک خود مشورت کرده و از یک داروی جایگزین استفاده کنید. در مورد دیگر عوارض جانبی دارو نیز، میتوانید با دامپزشک خود مشورت کنید تا از خطرناک بودن یا نبودن آنها برای توله خود مطمئن شوید.
داروی اضطراب گربه، پاروکستین (Paroxetine)
نوع دیگری از داروی اضطراب گربه، پاروکستین (Paroxetine) است که مانند فلوکستین، جزو مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) محسوب میشود و به تنظیم سطح سروتونین در بدن گربهها کمک میکند. پاروکستین، یک جایگزین عالی برای گربههایی است که با مصرف فلوکستین، دچار بیاشتهایی، ضعف و بیحالی و یا افزایش تحریک پذیری میشوند؛ چرا که پاروکستین خاصیت آرام بخشی به مراتب کمتری نسبت به فلوکستین دارد.
این دارو نیز جزو انواع داروی اضطراب گربه با دوره اثرگذاری بلند مدت است که طی 4 الی 6 هفته، اثر درمانی خود را نشان میدهد، البته در صورتی که به طور روزانه مصرف شده و به طور ناگهانی قطع نشود. مصرف این دارو در گربههای مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، بهتر است تحت نظر دامپزشک صورت گیرد.
موارد مصرف پاروکستین
- اضطراب فراگیر (متوسط تا شدید)
- رفتار تهاجمی نسبت به دیگر افراد یا حیوانات خانگی
- وسواس اجباری
- بیاختیاری و یا عدم توانایی در ادرار کردن
- اختلال هراس یا حملات پانیک
- لیس زدن خز و بدن به صورت افراطی و مکرر
عوارض جانبی پاروکستین
- ضعف، بیحالی، سستی و خواب آلودگی
- مشکلات گوارشی نظیر اسهال و یبوست
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکل در دفع ادرار
به طور معمول، داروی اضطراب گربه پاروکستین به عنوان جایگزینی برای داروی اضطراب گربه فلوکستین در نظر گرفته میشود چرا که عوارض نسبتا کمتری دارد و روی اشتهای توله نیز تاثیر منفی نخواهد داشت. ولی با این وجود، تصمیم این که کدام دارو برای گربه شما مناسبتر است، کاملا به تشخیص و صلاحدید دامپزشک مربوط خواهد بود.
یکی از مهمترین محصولات گربه، ظرف خاک گربه است که وجود آن در خانه، میتواند علاوه بر حفظ بهداشت محیط منزل، یک حس اطمینان خاطر نیز به گربه بدهد؛ چرا که گربهها موجودات بسیار تمیزی هستند و در صورتی که محیط زندگی آنها کثیف باشد، دچار تنش و اضطراب میشوند.
برای اطلاع از قیمت ظرف خاک گربه و خرید اقلام مربوطه نظیر خاک بستر گربه، خرید بیلچه خاک گربه، خرید بوگیر خاک بستر گربه و خرید ظرف خاک گربه میتوانید به صفحه فروشگاه رسمی پت شاپ آنلاین پتولیکا مراجعه نمایید.
داروی اضطراب گربه، سرترالین (Sertraline)
یکی دیگر از انواع داروی اضطراب گربه، سرترالین (Sertraline) است که مانند دو داروی دیگری که در فوق معرفی کردیم، در دسته مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) طبقه بندی میشود و نقش موثری در جلوگیری از جذب سروتونین و افزایش سطح این انتقال دهنده عصبی در بدن توله دارد.
این امر، همانطور که پیشتر نیز بدان اشاره کردیم، به کاهش اضطراب و رفتارهای تهاجمی گربهها و همچنین بهبود خلق و خوی توله کمک میکند. این دارو جزو داروهای ضداضطراب گربه با دوره اثرگذاری بلندمدت است که در صورت مصرف روزانه و عدم قطع ناگهانی دارو، بین 4 تا 6 هفته طول میکشد تا اثر کامل خود را نشان دهد.
موارد مصرف سرترالین
- اضطراب فراگیر (خفیف تا متوسط)
- مشکل در دفع ادرار و یا بیاختیاری در ادرار کردن
- بروز رفتارهای تهاجمی
عوارض جانبی سرترالین
- ضعف، بیحالی، سستی و خواب آلودگی
- افزایش تحریک پذیری گربه
- کاهش اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات گوارشی نظیر اسهال
با وجود این که این داروی اضطراب گربه نیز عوارض جانبی مشابه دیگر SSRI ها دارد ولی احتمال بروز این علائم، نسبت به داروهای مشابه به مراتب پایینتر است و از همین رو میتواند جایگزین مناسبی برای دیگر انواع داروی اضطراب گربه باشد.
داروی اضطراب گربه، کلومیپرامین (Clomipramine)
یکی دیگر از انواع داروی اضطراب گربه، کلومیپرامین (Clomipramine) است که به عنوان یک داروی ضدافسردگی سه حلقهای (TCAs)، با مهار بازجذب پیش سیناپسی سروتونین و نور اپی نفرین، موجب افزایش سطح این انتقال دهندههای عصبی در مغز گربه میشود.
این امر، موجب کاهش اضطراب و در نتیجه جلوگیری از بروز رفتارهای پرخاشگرانه و تهاجمی در گربهها میشود. کلومیپرامین نیز جزو داروهای ضداضطراب با دوره اثرگذاری بلندمدت است که در صورت استفاده منظم و روزانه و عدم قطع ناگهانی، طی 4 الی 6 هفته اثر مثبت خود را نشان میدهد.
موارد مصرف کلومیپرامین
- اضطراب فراگیر (متوسط تا شدید)
- رفتار تهاجمی نسبت به دیگر افراد یا حیوانات خانگی
- وسواس اجباری
- بیاختیاری و یا عدم توانایی در ادرار کردن
- اختلال هراس یا حملات پانیک
- اضطراب جدایی
عوارض جانبی کلومیپرامین
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات گوارشی از قبیل اسهال
- افزایش تحریک پذیری گربه
- ضعف، بیحالی، سستی و خواب آلودگی
- کاهش ترشح بزاق و خشکی دهان
- کاهش اشتها
- مشکل در ادرار کردن
همانطور که اشاره کردیم، کلومیپرامین به عنوان داروی اضطراب گربه، با مسدود کردن گیرندههای سروتونین و نور اپی نفرین، موجب تجمع این انتقال دهندههای عصبی در مغز گربه میشود. نور اپی نفرین، هم به عنوان هورمون و هم به عنوان انتقال دهنده عصبی، نقش مهمی در بدن موجودات زنده ایفا میکند.
ترشح این ماده در بدن موجب تغییراتی از قبیل افزایش تپش قلب، تنگ شدن عروق خونی، افزایش قند خون، افزایش فشار خون و در نتیجه فعال شدن واکنش جنگ و گریز میشود. از همین رو، در گربههای مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و یا صرع، مصرف این دارو باید با رعایت احتیاط و تنها با تجویز و نظارت دامپزشک انجام شود.
دردهای شدید، یکی از اصلیترین دلایل اضطراب گربهها هستند و در این بین، می توان گفت مشکلات دهان و دندان، از جمله دردناکترین عارضههایی هستند که گربه شما ممکن است به آن دچار شود. حفظ و رعایت بهداشت دهان و دندان گربه، مستلزم استفاده منظم از مسواک گربه و خمیردندان گربه در کنار یک رژیم غذایی سالم است.
برای اطلاع از قیمت مسواک و خمیردندان گربه و خرید مسواک گربه و همچنین خرید خمیردندان گربه، میتوانید به صفحه فروشگاه رسمی پت شاپ آنلاین پتولیکا مراجعه نمایید.
داروی اضطراب گربه، بوسپیرون (Buspirone)
یکی دیگر از انواع داروی اضطراب گربه، بوسپیرون (Buspirone) است که در دسته بندی آزوپیرونها قرار میگیرد و با مسدود کردن گیرندههای سروتونین و دوپامین، موجب کاهش اضطراب و بهبود علائم افسردگی در گربهها میشود. این دارو نیز، یک نوع داروی اضطراب گربه با دوره اثرگذاری بلندمدت است که در صورت استفاده منظم روزانه و عدم قطع ناگهانی، طی 4 الی 6 هفته، اثر درمانی مثبت خود را نشان میدهد.
موارد مصرف بوسپیرون
- اضطراب فراگیر (خفیف تا متوسط)
- رفتارهای تهاجمی و پرخاشگرانه
عوارض جانبی بوسپیرون
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات دستگاه گوارش نظیر اسهال
- افزایش تحریک پذیری گربه
- ضعف، سستی، بیحالی و خواب آلودگی
- افزایش محبت و وابستگی گربه به صاحب یا صاحبان خود
- افزایش میل گربه به درگیر شدن با دیگر گربهها یا حیوانات خانگی
افزایش محبت و میزان وابستگی گربه به صاحب یا صاحبان خودش، او را در معرض اختلالات اضطراب دیگری نظیر اضطراب جدایی قرار میدهد که به نوبه خود، میتواند روند درمان را مختل نماید.
داروی اضطراب گربه، آلپرازولام (Alprazolam)
از دیگر انواع داروی اضطراب گربه، میتوان به آلپرازولام (Alprazolam) اشاره نمود که یکی از انواع بنزودیازپینها است. تصور میشود که این دسته از داروها (بنزودیازپینها)، موجب افزایش سطح گاما آمینوبوتریک اسید (GABA) در مغز میشود. این ماده شیمیایی، نوعی مسدود کننده طبیعی عصبی است که انتقال پیامهای عصبی در بین نورونها را مختل میکند.
تحقیقات به عمل آمده نشان میدهد که این اتفاق، اثر آرام بخش داشته و تا حد زیادی میتواند به بهبود خلق و خو و کاهش اضطراب در موجودات زنده نظیر گربهها، کمک کند. اثر آرامبخش الپرازولام، به عنوان یک دارو با دوره اثرگذاری کوتاه مدت، معمولا طی 30 دقیقه پس از مصرف قابل مشاهده خواهد بود و معمولا در بازههای زمانی 8 الی 12 ساعته تجویز میشود.
با این حال، مصرف روزانه این دارو، ممکن است موجب وابستگی توله و افزایش مقاومت توله به دوزهای پایین دارو شود. قطع ناگهانی دارو، پس از یک دوره مصرف نیز ممکن است مشکلاتی را برای سلامت توله به وجود آورد.
موارد مصرف آلپرازولام
- اختلالات اضطراب حاد
- فوبیا یا هراس زدگی
- اختلال هراس یا حملات پانیک
- عدم توانایی و یا بی اختیاری در ادرار کردن
عوارض جانبی آلپرازولام
- بی حالی، ضعف، سستی و خواب الودگی
- سرگیجه، مشکلات حرکتی و عدم توانایی در حفظ تعادل
- افزایش غیرطبیعی اشتها
- بروز رفتارهای تهاجمی و پرخاشگرانه
- افزایش تحریک پذیری گربه
آلپرازولام در گربههایی که سابقه رفتارهای تهاجمی دارند، باید با نظارت دامپزشک و با احتیاط مصرف شود چرا که میتواند رفتارهای پرخاشگرانه گربه را تشدید نماید. از همین رو، توصیه میشود که از مصرف بدون نسخه و تجویز دامپزشک، جدا خودداری نمایید.
یک رژیم غذایی سالم، در حفظ سلامت گربهها، نقش اصلی را ایفا میکند و میتواند به بهبود خلق و خو و اصلاح رفتاری گربه شما نیز کمک کند. برای اطلاع از قیمت غذای گربه و خرید غذای گربه در انواع مختلف از جمله غذای خشک گربه، کنسرو و پوچ گربه، غذای درمانی گربه و حتی خرید غذای درمانی گربه، خرید غذای بچه گربه و همچنین خرید ظرف آب و غذای گربه میتوانید به صفحه فروشگاه رسمی پت شاپ آنلاین پتولیکا مراجعه نمایید.
داروی اضطراب گربه، لورازپام (Lorazepam)
یکی دیگر از انواع داروی اضطراب گربه، لورازپام (Lorazepam) است که در دسته بندی داروهای بنزودیازپین قرار میگیرد و با افزایش سطح گاما آمینوبوتریک اسید (GABA) در مغز، درست مانند همتای خود یعنی آلپرازولام، انتقال پیامهای عصبی در بین نورونها و سلولهای عصبی را مختل کرده و از این طریق، به بهبود خلق و خو و کاهش اضطراب توله کمک میکند.
اثر آرام بخش و ضداضطراب لورازپام، به عنوان یک دارو با دوره اثرگذاری کوتاه مدت، معمولا طی 30 دقیقه پس از مصرف قابل مشاهده خواهد بود و معمولا در بازه زمانی 12 ساعته تجویز میشود. با این حال، مصرف روزانه این دارو، ممکن است موجب وابستگی توله و افزایش مقاومت توله به دوزهای پایینتر دارو شود. قطع ناگهانی دارو، پس از یک دوره مصرف نیز ممکن است مشکلاتی را برای سلامت توله در پی داشته باشد.
موارد مصرف لورازپام
- اختلالات اضطراب
- فوبیا یا هراس زدگی
- اختلال هراس یا حملات پانیک
عوارض جانبی لورازپام
- بیحالی، سستی، ضعف و خواب آلودگی
- سرگیجه، مشکلات حرکتی و عدم توانایی در حفظ تعادل
- افزایش غیرطبیعی اشتها
- بروز رفتارهای تهاجمی و پرخاشگرانه
- افزایش تحریک پذیری گربه
مصرف این دارو نیز، درست مانند آلپرازولام، باید تحت نظارت دامپزشک و با رعایت موارد احتیاط باشد تا از بروز مشکلات و رفتارهای غیرقابل پیش بینی جلوگیری شود.
داروی اضطراب گربه اگزازپام (Oxazepam)
یکی دیگر از انواع داروهای ضداضطراب که معمولا به منظور درمان و کنترل اضطراب گربهها تجویز می شود، اگزازپام (Oxazepam) است که در دسته بنزودیازپینها قرار میگیرد و درست مانند لورازپام و آلپرازولام، موجب بهبود عملکرد ماده شیمیایی گاما آمینوبوتریک اسید (GABA) در مغز شده و با مسدود کردن سیناپسها، انتقال سیگنالها و پیامهای عصبی در بین نورونهای مغزی را مختل میکند.
اثر آرامبخش و ضداضطراب اگزازپام، به عنوان یک دارو با دوره اثرگذاری کوتاه مدت، به طور معمول طی 30 دقیقه پس از مصرف قابل مشاهده خواهد بود و معمولا در بازه زمانی 24 ساعته تجویز میشود. با این حال، مصرف روزانه این دارو، به عنوان داروی اضطراب گربه، ممکن است موجب وابستگی توله و افزایش مقاومت توله به دوزهای پایینتر دارو شود. قطع ناگهانی دارو، پس از یک دوره مصرف نیز ممکن است مشکلاتی را برای سلامت توله در پی داشته باشد.
موارد مصرف اگزازپام
- اختلالات اضطراب
- فوبیا یا هراس زدگی
- اختلال هراس یا حملات پانیک
عوارض جانبی اگزازپام
- ضعف، بی حالی، سستی و خواب آلودگی
- سرگیجه، مشکلات حرکتی و عدم توانایی در حفظ تعادل
- افزایش غیرطبیعی اشتها
- بروز رفتارهای تهاجمی و پرخاشگرانه
- افزایش تحریک پذیری گربه
مصرف این داروی اضطراب گربه در تولههایی با سابقه رفتارهای پرخاشگرانه و هیجانی، درست مانند آلپرازولام و لورازپام، باید تحت نظارت دامپزشک و با رعایت موارد احتیاط باشد تا از بروز مشکلات و رفتارهای غیرقابل پیش بینی جلوگیری شود.
داروی اضطراب گربه، ترازودون (Trazodone)
از دیگر انواع داروی اضطراب گربه، میتوان به ترازودون (Trazodone) است با مسدود کردن گیرندههای سروتونین، موجب افزایش سطح این انتقال دهنده عصبی در مغز موجودات زنده نظیر گربهها میشود. افزایش سطح این انتقال دهنده عصبی در مغز، نقش مهمی در بهبود خلق و خو و کاهش اضطراب گربهها ایفا میکند.
به عنوان یک دارو با دوره اثرگذاری کوتاه مدت، ترازودون نیز به طور معمول طی 60 الی 90 دقیقه پس از مصرف، اثر درمانی خود را نشان میدهد و معمولا در بازه زمانی 8 الی 12 ساعته تجویز میشود.
موارد مصرف ترازودون
- اختلالات اضطراب
- رفتارهای تهاجمی و پرخاشگرانه
عوارض جانبی ترازودون
- ضعف، سستی، بی حالی و خواب آلودگی
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات گوارشی از قبیل اسهال
- افزایش تحریک پذیری گربه
- افزایش ترشح آب دهان
مانند دیگر انواع داروی اضطراب گربه، ترازودون نیز در صورت مصرف روزانه، ممکن است موجب وابستگی توله و افزایش مقاومت توله به دوزهای پایینتر دارو شود. قطع ناگهانی دارو، پس از یک دوره مصرف نیز ممکن است مشکلاتی را برای سلامت توله در پی داشته باشد.
داروی اضطراب گربه، گاباپنتین (Gabapentin)
آخرین داروی اضطراب گربهای که در این مقاله معرفی خواهیم کرد، گاباپنتین (Gabapentin) است که به عنوان یک داری ضدتشنج در درمان صرع، دردهای عصبی و برخی اختلالات اضطراب مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو، معمولا برای کاهش درد در تولههایی که از عارضههایی نظیر آرتریت، دردهای عصبی، سرطان و دیگر بیماریهای مشابه رنج میبرند، تجویز می شود.
این دارو، با مسدود کردن کانالهای یونی کلسیم در مغز، موجب اختلال در عملکرد انتقال دهندههای عصبی و جلوگیری از انتقال سیگنالهای عصبی درد میشود و تاثیر بسزایی در کاهش احتمال تشنج و همچنین بهبود خلق و خو و کاهش اضطراب گربه دارد. به عنوان یک دارو با دوره اثرگذاری کوتاه مدت، گاباپنتین نیز به طور معمول بین 60 الی 90 دقیقه پس از مصرف، اثر درمانی خود را روی بهبود علائم توله نشان میدهد و معمولا در بازه زمانی 8 الی 12 ساعته تجویز میشود.
موارد مصرف گاباپنتین
- اختلالات اضطراب مرتبط با دردهای شدید
- رفتارهای تهاجمی و پرخاشگرانه در اثر احساس درد شدید
عوارض جانبی گاباپنتین
- ضعف، سستی، بی حالی و خواب آلودگی
- حالت تهوع و استفراغ
- سرگیجه، مشکلات حرکتی و عدم توانایی در حفظ تعادل
- افزایش تحریک پذیری گربه
- افزایش ترشح آب دهان
این دارو، به شکل محلول خوراکی، جهت مصرف انسانی نیز در دسترس است که به دلیل وجود شیرین کننده زایلیتول در ترکیبات آن، میتواند برای گربهها سمی باشد. از همین رو، برای درمان اضطراب گربه خود، باید حتما از نسخه حیوانی این دارو که توسط دامپزشک تجویز شده است، استفاده نمایید.
بیماریها و مشکلات پوستی نیز از جمله عواملی هستند که میتوانند موجب آزار و اضطراب گربه شوند. حمام کردن گربه در بازههای زمانی مشخص و کوتاه کردن ناخنهای گربه، میتواند تا حد قابل توجهی از احتمال ابتلای گربه به بیماریها و انگلهای پوستی بکاهد. برای اطلاع از قیمت انواع شامپو و نرم کننده گربه، قیمت ناخنگیر گربه، قیمت لباس و حوله گربه و همچنین خرید شامپو و نرم کننده گربه، خرید ناخنگیر گربه و خرید لباس و حوله گربه میتوانید به صفحه فروشگاه رسمی پت شاپ آنلاین پتولیکا مراجعه نمایید.
جمع بندی
گربهها نیز درست مانند صاحبانشان، احساسات مختلفی از قبیل ترس، هیجان، استرس و اضطراب، عصبانیت و شادی را در موقعیتهای مختلف تجربه میکنند و این احساسات، میتوانند علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن سلامت روانی و جسمانی این موجودات، روی رابطه آنها با صاحبانشان و دیگر افراد و حیوانات خانگی نیز تاثیرگذار باشد.
در این بین، یکی از مهمترین و احتمالا مخربترین احساساتی که ممکن است گربه شما تجربه کند، احساس استرس و اضطراب است که میتواند اثرات سوء بسیاری روی اعضا مختلف بدن از قلب و دستگاه گوارش گرفته تا مغز توله داشته باشد. دلایل متعددی وجود دارد که میتواند حس اضطراب و استرس را در گربه شما به وجود بیاورد؛ از ابتلا به بیماریهای مزمن گرفته تا ورود به یک محل جدید، تغییر در فضای محل زندگی، ورود یک حیوان خانگی یا شخص جدید به خانه و یا حتی اضطراب جدایی ناشی از ندیدن صاحب خود.
به منظور جلوگیری از تشدید علائم اختلالات اضطراب و درمان این عارضه، بهترین راه مراجعه به دامپزشک است. دامپزشک، با بررسی و ریشهیابی علت اضطراب توله، بهترین راهکار برای درمان اختلالات اضطراب گربه را به شما پیشنهاد می کند.
یکی از این راهکارها، استفاده از داروی اضطراب گربه است که در راستای آشنایی هر چه بیشتر شما، در این مقاله از پتولیکا، لیستی از رایجترین داروهای ضداضطراب گربه که معمولا توسط دامپزشکان تجویز میشوند را، تهیه و برای شما شرح دادیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و به طور کلی، کسب اطلاعات در زمینه سلامت گربه، میتوانید با کارشناسان ما در تیم پتولیکا در ارتباط باشید. در نهایت، از شما برای این که تا انتهای این مقاله نیز با ما همراه بودید، متشکریم.
سوالات متداول
انواع داروی اضطراب گربه از نظر زمان اثرگذاری به چند دسته تقسیم میشوند؟
از نظر دوره زمانی اثرگذاری، داروهای ضداضطراب گربه به دو دسته تقسیم میشوند؛ دسته اول، داروهایی با دوره اثرگذاری بلند مدت که معمولا طی 4 تا 6 هفته مصرف منظم و مداوم، اثر درمانی خود را نشان میدهند و دسته دوم، داروهایی با دوره اثرگذاری کوتاه مدت که بین 30 تا 90 دقیقه پس از مصرف، اثر مثبت خود را نشان میدهند.
برای درمان اضطراب گربه از چه داروهایی استفاده میشود؟
داروهایی که به طور معمول به منظور درمان اضطراب گربه توسط دامپزشک تجویز میشوند شامل مواردی از قبیل فلوکستین، پاروکستین، سرترالین، کلومیپرامین، بوسپیرون، آلپرازولام، لورازپام، اگزازپام، ترازودون و گاباپنتین هستند که هر یک زمان اثرگذاری متفاوت و عوارض جانبی خاصی دارند.
معمولا گربهها به چه دلیل دچار اضطراب میشوند؟
از جمله مهمترین دلایل اضطراب گربهها میتوان به اضطراب ناشی از جدایی از صاحب خود، اضطراب ناشی از درد، اضطراب ناشی از ابتلا به بیماریهای مزمن، اضطراب ناشی از ورود به یک مکان جدید، اضطراب ناشی از تغییر محل زندگی و همچنین اضطراب ناشی از ورود شخص یا حیوان جدید به خانه اشاره نمود.